20210731, Grit! Gravel, Golazo

Typische loopblessures vermijden? Spring eens vaker op de fiets

In het meinummer van RunningBE magazine geeft triatleet en trainingsexpert Frederik Van Lierde fietstips voor lopers en vertelt hij hoe lopers gebaat zijn bij fietstraining. Een groot voordeel? De lage impact van het fietsen in tegenstelling tot de hoge impact van het lopen.

Lopers die op de fiets springen of fietsers die de loopschoenen aantrekken. Beide sporten worden wel vaker gecombineerd, zeker nu de zon wat harder schijnt en de dagen langer worden. Maar hoe pak je dat nu het best aan en wat zijn de voordelen? Triatleet en expert Frederik Van Lierde is overtuigd: “Een paar uur fietsen is ideaal voor het actieve herstel en de mentale weerbaarheid.”

Een loper wordt vooral sterker door te lopen en een fietser door te fietsen, daar bestaat absoluut geen twijfel over. Maar het kan nooit kwaad om af en toe over het sportmuurtje te kijken en te profiteren van de voordelen die andere sporten in petto hebben. Zo kan je door lopen en fietsen op een weldoordachte manier te combineren op termijn ook een betere loper worden.

Een groot voordeel van fietsen is dat fietsen helpt om typische overbelastingsblessures bij lopers te vermijden. Lopen is een impactsport en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Elke keer dat je voet contact maakt met de grond ontstaat er een kortdurende spanning op je knieën en andere gewrichten. Dat kan op termijn leiden tot typische loperskwaaltjes als achillespeesblessures, een lopersknie, shin splints, hielspoor of zelfs een heupblessure. Om die risico’s te beperken is fietsen een waardig alternatief. Tijdens het fietsen maak je een circulaire beweging, zonder de impact op botten en gewrichten. Bij bepaalde loopblessures kan je daardoor zelfs gewoon blijven fietsen.

Ook de kans op overbelasting van die spieren is kleiner bij fietsen. Zo heb je bij hardlopen een excentrische spierbelasting (de spieren worden langer) en bij fietsen een concentrische spierbelasting (de spieren worden korter). Het herstel van de concentrische spierbelasting verloopt sneller dan bij een excentrische belasting. “Let wel: ook bij fietsen liggen blessures op de loer als je zonder voorbereiding op je fiets springt”, waarschuwt Van Lierde. “Als je beide sporten wil combineren en blessures wil vermijden, zorg er dan voor dat je goed op je fiets zit. Een slechte afstelling van je schoenplaatjes kan voor een overbelasting van je knieën zorgen, net als een verkeerde fietspositie. Zit je te laag, dan is de inspanning wat zwaarder, maar dat is geen trigger voor blessures. Een te hoge fietspositie kan wel een aanleiding zijn voor knieproblemen.”

Wil je meer lezen over de voordelen van fietsen voor lopers en meer fietstips van Frederik Van Lierde krijgen? Haal dan het nieuwste RunningBE magazine in huis. RunningBE is verkrijgbaar in de dagbladhandel, Standaard Boekhandel en supermarkt. Lees een artikel of het hele nummer digitaal via Blendle of bestel het magazine online via de webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?