Tv-tip: Marathon Boy

Canvas zendt vanavond de Marathon Boy uit. Het is een Britse documentaire van Gemma Atwal over de vierjarige marathonloper Budhia Singh en de maatschappelijke controverse rond zijn 'prestaties'.

Budhia werd geboren in een sloppenwijk van Bubaneshwar in Oost-India. Zijn moeder verkoopt hem aan een rondreizende koopman, maar al snel belandt hij in het weeshuis van Birancha Das, een ‘larger than life’ judocoach die het looptalent van de kleuter ontdekt.

Op zijn derde heeft Budhia Singh al zes halve marathons gelopen. Het jaar daarop schrijft hij als jongste ooit een volledige marathon op zijn naam. Maar dan ontstaat er in India een maatschappelijk en politiek debat over de wenselijkheid van zulke prestaties.

De geruchten over de sportieve ‘slumdog millionaire’ trekken bovendien allerlei malafide figuren aan. De plaatselijke maffia toont interesse voor het goudhaantje en plots staat Budhia’s biologische moeder ook weer op de stoep van het weeshuis. Wat begon als een sportief sprookje eindigt als een film noir over geld, hebzucht en jaloezie…

Marathon Boy is vanavond te zien op Canvas om 23u16.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?