TV-tip: Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel

Op de Nederlandse tv is zondagavond een documentaire te zien over ultraloper Jan Knippenberg. De 'Forrest Gump van Texel' liep in 1974 van Hoek van Holland naar Stockholm.

Knippenberg liep de 1.600 km van Nederland naar Denemarken in 19 dagen, goed voor gemiddeld twee marathons per dag. De hele tocht is destijds vastgelegd met een 8 mm-camera. Het programma ‘Andere Tijden Sport’ vertelt vanavond het ontroerende en inspirerende verhaal van de ultraloper (NPO1, 22u10).

Knippenberg, die in 1995 stierf aan de gevolgen van longkanker, was niet alleen topatleet, maar ook historicus en wereldreiziger. Hij schreef het boek ‘De mens als duurloper’, waarin hij focust op de ultralange afstandsloop en die plaatst in het kader van de cultureel-historische ontwikkeling. Zo heeft hij het onder andere over de bushmen en de Tarahumara indianen uit Zuid-Amerika, maar natuurlijk ook over Europa (met bijvoorbeeld een sterk historisch verhaal over Schotse boodschappers).

Ben je van plan om enkele inspirerende (loop)boeken te lezen op vakantie? In het zomernummer van running.be magazine geven we je enkele tips over loopliteratuur die in je reiskoffer moet zitten. Vanaf donderdag 25 juni in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?