Trio op weg naar Rio

Zo mooi, zo blond, maar niet alleen! De Estste zusjes Luik zijn namelijk met z'n drieën. Liina, Leila en Lily willen zich nu zondag op de NN Marathon Rotterdam kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

“Nog een geluk dat lopers een borstnummer opgespeld hebben, anders konden we de zusjes helemaal niet uiteenhouden”, zo wordt wel eens gegrapt op de loopwedstrijden waaraan de drieling deelneemt. Liina, Leila en Lily Luik hebben immers hetzelfde blonde haar, identieke blauwe ogen en ze dragen meestal ook nog eens dezelfde kleren. Ook hun loopstijl komt overeen, al verschillen hun persoonlijke records wel wat. Leila heeft de snelste marathontijd van de drie (2u37’11” in Shanghai 2013), voor Liina (2u40’45” in Shanghai 2013) en Lily (2u41’58” in Turijn 2014). Liina is dan weer de snelste op de 5 km, 10 km en halve marathon.

“Nog een geluk dat lopers een borstnummer opgespeld hebben, anders konden we de zusjes helemaal niet uiteenhouden”

Liina, Leila en Lily Luik zijn 29 jaar oud en komen uit de Estse universiteitsstad Tartu. De door adidas gesponsorde zusjes zwemmen ook niet onaardig – ze werkten de voorbije zeven zomers als redster – en ze hebben ook een eigen dansstudio. Maar de drieling blinkt de laatste jaren toch vooral uit in het lopen. In 2010 werden de drie bijna gelijktijdig prof.

2011 was het jaar van de doorbraak met in totaal vier nationale titels voor de drie zusjes. Liina werd Ests kampioene op de 10.000 meter en de halve marathon, Leila was de snelste marathonloopster en samen pakten ze ook nog eens goud op de aflossingsmarathon.

Op het EK in Zürich in 2013 liepen de drie ook voor het eerst samen de marathon. Daarvoor ontbrak een van de drie altijd wel door een blessure. Het was ook voor het eerst in de geschiedenis dat een drieling gelijktijdig aantrad op een EK atletiek. Meteen werden ze een fenomeen in de atletiekwereld.

Trio for Rio

Ondertussen zijn de zusjes Luik het symbool van de nieuwe generatie langeafstandsloopsters in Estland. De grote droom van de drieling is om zich te plaatsen voor de olympische marathon in Rio in 2016. En die kwalificatie hopen ze komende zondag al af te dwingen op het razendsnelle parcours van de NN Marathon Rotterdam.

“Rotterdam is een tussenstap, Rio is onze grote droom”

In de aanloop naar Rotterdam hebben de ambitieuze atletes met hun trainer en manager Harry Lemberg alvast zeven weken op hoogte getraind in Kenia. Van een richttijd voor zondag willen de zusjes nog niet weten. “Rotterdam is een tussenstap, Rio is onze grote droom”, zeggen de zusjes, die hun fans op de hoogte houden via een blog en een Facebookpagina met de toepasselijke naam ‘Trio for Rio’.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?