Wat is de ’12/3/30′-workout en wat maakt deze training zo populair?

Deze 12/3/30-workout op de loopband ging viraal op TikTok, met meer dan 74 miljoen views van de hasthag #12330workout en nog eens 46 miljoen views van de hashtag #12330challenge. Influencer Lauren Giraldo ligt aan de basis van de hype. Giraldo heeft meer dan 493.000 volgers op TikTok en postte een video van haar workout online met daarbij de caption ‘Game Changer, honestly’. Ze verloor met deze workout 30 pounds (zo’n 14 kg).

ZO WERKT DE 12/3/30 METHODE

De workout is simpel en bestaat uit 3 ‘regels’ of stappen: stel eerst de loopband in op een hellingsgraad van 12% en de snelheid in op 3 mijl/uur (wat overeenkomt met zo’n 4,8 km/u). Hierna wandel je gedurende 30 minuten en that’s it.

DE VOORDELEN

Trainen op de loopband brengt verschillende voordelen met zich mee (daarover lees je meer in dit artikel). Ook kan een consistente wandel- of looproutine op de loopband je slaap verbeteren, je humeur boosten, je botten versterken, de bloeddoorstroming bevorderen, etc. De 12/3/30 methode is bovendien een lage impacttraining, die je cardiovasculaire gezondheid een flinke boost geeft en waarbij je je hele onderlichaam traint. Ook mooi meegenomen: tijdens de 30 minuten wandelen, verbrand je uiteraard aardig wat kilocalorieën (tussen de 400 en 800 kilocalorieën afhankelijk van je niveau).

GEWICHTSVERLIES

Of het ook zo effectief is als Giraldo beweert? TikTokers zijn alvast erg enthousiast en stellen dat deze workoutmethode hun motivatie om op regelmatige basis te sporten verhoogt. Doordat je er ook honderden calorieën mee verbrandt, heeft het verschillende gebruikers al geholpen om gewicht te verliezen. De ‘voor’ en ‘na’ foto’s van gebruikers die hun transformatie delen zijn alleszins talrijk …

AANDACHTSPUNTEN

Voor je nu elke dag op de loopband staat: elke vorm van lichaamsbeweging is goed voor je gezondheid en draagt bij aan een gezond gewicht. Iedereen reageert anders op een bepaalde trainingsprikkels en – naast beweging – moet je ook voldoende aandacht besteden aan een evenwichtig voedingspatroon. Maar het kan uiteraard geen kwaad om deze workout aan je trainingsschema toe te voegen voor wat meer variatie en om andere spieren aan te spreken.

Wil je de 12/3/30 uitproberen? Begin dan rustig en bouw geleidelijk aan op. Besteed voldoende aandacht aan je houding tijdens het wandelen om bijvoorbeeld lage rugpijn te vermijden. Ervaar je last of kleine kwaaltjes na je training? Overweeg dan om de hellingsgraad te verlagen, neem een pauze of stretch je spieren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?