Trainen aan wedstrijdtempo: wanneer ben je er klaar voor?

Heeft het nut om te trainen aan wedstrijdtempo? Niet voor iedereen, zo blijkt.

In ons maartnummer vind je een artikel over ’trainen aan wedstrijdtempo’. Een van de vragen die we voorlegden aan Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch, was: zijn zulke trainingen voor iedereen nuttig?

Van Den Bosch: “Ze zijn zwaar. Voor je hiermee begint, moet de basis in orde zijn. Als die nog niet optimaal is, hebben zwaardere trainingen weinig zin. Ten eerste vormen ze dan een te grote belasting. En ten tweede kan je nog eenvoudig vooruitgang boeken met rustige duurtrainingen, ook voor je wedstrijdprestaties. Want als de basisuithouding verbetert, loop je ook sneller tijdens de wedstrijd.” Voor wie is deze trainingsvorm dan wel geschikt? “Als je deze winter een goede conditie met duurlopen hebt opgebouwd, boek je misschien niet veel extra winst met nog meer rustige kilometers te lopen. Intensievere blokken zijn in dat geval een nieuwe prikkel, waardoor je opnieuw veel vooruitgang maakt.”

In het artikel geeft Van Den Bosch ook tips om het goede tempo voor zulke trainingen te bepalen. Je leest het artikel hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?