‘Train maximaal 14 km voor marathon!’

Een lange duurlooptraining van 30 km ter voorbereiding op een marathon is achterhaald. Dat beweert althans de Nederlandse inspanningsdeskundige en onderzoekster Stans van der Poel. Uit recent onderzoek zou blijken dat een trainingsschema van maximaal 14 km al ruim voldoende is.

Volgens van der Poel leiden lange duurtrainingen in fysiologisch opzicht zelfs tot overbelasting en blessures, met name bij de groeiende groep amateurlopers die langer dan 3 uur doen over de marathon. “Beginners lopen op een reguliere training van 30 km zeker vier uur. Hun hersteltijd duurt veel langer dan bij professionele atleten die hetzelfde traject in anderhalf uur afleggen. Banden, pezen en gewrichten hebben zelfs weken tot maanden nodig om te herstellen”, beweert de Nederlandse.

Van der Poel begeleidde sinds 2012 met succes 500 amateurlopers met behulp van het revolutionaire 14 kilometer marathonschema. Het schema is tot stand gekomen op basis van jarenlang onderzoek en ervaring. “Amateurduurlopers kunnen zich hiermee op een verantwoorde manier voorbereiden op een marathon”, zegt van der Poel.

Vorige week verscheen het 14 kilometer trainingsschema in het boek ‘De Marathonrevolutie’, dat Stans van der Poel schreef met sportcoach Koen de Jong. “Door specifiek te trainen op marathonhartslag, in plaats van lange duurlopen, neemt het aantal blessures af. Een prettige bijkomstigheid is dat mensen met een overvolle agenda nu ook de kans krijgen om een marathon te lopen”, besluit van der Poel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?