Trailrunning voor dummies

Als beginnende trailloper heb je vast nog een heleboel vragen over deze boeiende sporttak. Trailprof Steven Pauwels leert je de kneepjes van het vak!

Hoe ziet de basisoutfit van een trailloper eruit?
Steven Pauwels: “In de eerste plaats heb je degelijke trailschoenen met een speciale zool nodig. De schoenen moeten water doorlaten en redelijk stevig zijn, zodat ze je enkels en voorvoeten optimaal beschermen.”

Is er een groot aanbod van trailschoenen?
“Vroeger had je alleen specifieke bergsportmerken zoals The North Face, Salomon en Lafuma. Tegenwoordig hebben bijna alle traditionele loopmerken trailschoenen in hun aanbod. Van die klassieke merken zet ASICS het meest op de trailmarkt in.”

Bestaat er speciale trailkleding of volstaat een gewone looptenue?
“Trailkleding is wat sterker dan klassieke loopoutfits, omdat je wel eens valt. Soms zijn er rubber stukken ingenaaid op de hoogte van de schouders: die vermijden dat je rugzak van je schouders glijdt. Of op de hoogte van de dijbenen: daarop kan je duwen om sneller te gaan. Voor beginners is gewone loopkleding die niet schuurt meer dan genoeg.”

Is een rugzak een must?
“In langere wedstrijden is elke deelnemer verplicht een aantal voorwerpen mee te nemen: een veiligheidsdeken, een lamp, een fluitje … Ook je drank- en voedselvoorraad moet je op de een of andere manier dragen. Ik vind lopen met een rugzak niet aangenaam, maar soms kan je er niet omheen.”

Gebruik je nog andere accessoires?
“In het buitenland is een bril soms verplicht, zeker wanneer je over gletsjers of door sneeuwvelden loopt. In België heb je geen bril nodig. Ik draag ook geen compressiekousen, maar ik begrijp dat sommige mensen dat wel doen. Bij traillopen belast je je kuiten namelijk iets meer dan tijdens een gewone wedstrijd. Stokken gebruik ik nooit. De meeste mensen weten niet eens hoe ze met die hulpmiddelen moeten werken en dan verliezen ze zeker hun nut. Stokken dienen eigenlijk om sneller te stappen. Hoe trager je gaat, hoe meer baat je erbij hebt. Gelukkig zijn de trails in België doorgaans volledig beloopbaar. Weg met die stokken dus!”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?