Tot de knieën in de modder maar wel een wereldrecord rijker

Meer dan 2000 jaar geleden trok Hannibal met een leger met olifanten over de Alpen. Deze week trok oud-wereldkampioen trailrunning Erik Clavery over de Pyreneeën. Zonder olifanten, maar wel in een nieuwe wereldrecordtijd!

De GR10 loopt van Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee tot Hendaye aan de Atlantische Oceaan. Clavery begon op zondag 5 juli om 18u aan zijn tocht van 868 km en 55.000 hoogtemeters over de Pyreneeën. Woensdagochtend omstreeks half 3 ’s nachts – 9 dagen, 9 uur en 30 minuten na zijn vertrek – bereikte hij de eindmeet in Handaye. Daarmee verbeterde hij ruimschoots het wereldrecord dat Thierry Corbarieu in 2018 op 12 dagen en 10 uur gezet had.

Clavery deed gedurende zijn 9 dagen durende tocht geregeld power naps om voldoende te kunnen recupereren, maar kende heel wat moeilijke momenten. Tijdens de afdaling van de Gourette kwam de avontuurlijk Fransman lelijk ten val. “Ik ben met mijn gezicht pardoes op een platte steen gevallen. Gelukkig was die bedekt met mos zodat de zichtbare schade meeviel”, vertelde de inwoner van Nantes aan de regionale krant Ouest France.

“De volgende dag moest ik met mijn knieën diep baggeren in de modder net voor de heel technische passage van Pierre-Saint-Martin in het Baskenland“, vervolgde Clavery zijn heroïsche verhaal. Daarna werd het nog lastiger omdat mijn heup vreselijk begon pijn te doen na mijn valpartij.” Maar de 40-jarige Clavery, wereldkampioen trailrunning in 2011, zette door en sleepte zich in een recordtijd naar de finish. Tijdens de laatste 15 km van zijn helse tocht kreeg hij het gezelschap van zijn vriendin Céline.

Geplaatst door Erik Clavery op Woensdag 15 juli 2020

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?