Uit recent onderzoek naar de cardiovasculaire gezondheid van lopers blijkt dat blootstelling aan luchtverontreiniging en warmere temperaturen zowel op korte als op langere termijn een zeer negatieve impact hebben. Het cardiovasculair uithoudingsvermogen – de capaciteit van je hart en longen om je lichaam en spieren van zuurstof te voorzien – neemt drastisch af.
Of met andere woorden: je uithoudingsvermogen en tempo dalen naarmate je cardiovasculaire gezondheid erop achteruitgaat. Als je een goed cardiovasculair uithoudingsvermogen hebt, kan je lange tijd op gemiddelde intensiteit trainen voordat je vermoeid raakt. Voor (top)lopers is het cardiovasculaire uithoudingsvermogen cruciaal voor succes.
De onderzoekers van het American College of Cardiology onderzochten retrospectief de resultaten van enkele toplopers en ontdekten dat drie weken na blootstelling aan vervuilde lucht – veroorzaakt door bijvoorbeeld grote bosbranden – de gemiddelde looptijden op 5 km met 12,8 seconden langzamer bleken.
Verder onderzoek is nodig, maar intussen raden de onderzoekers lopers aan om vooral ’s ochtends te trainen als de temperaturen koeler zijn en de ozonlaag zich op grondniveau bevindt. Het onderzoek dient vooral als een wake-upcall.