Topcoach en sportarts leggen uit hoe je verantwoord in beweging blijft

De passage van het coronavirus leert ons dat sporten een grote invloed heeft op onze immuniteit. We moeten er de komende weken en maanden nog rekening mee houden en kunnen er ook voor de rest van ons (sportieve) leven lessen uit trekken.
In het meinummer van running.be stelden we enkele cruciale vragen aan Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch en sportarts Tom Teulingkx (voorzitter van de SKA, de Vereniging voor Sport en Keuringsartsen). In beweging blijven wordt sterk aanbevolen, maar hoe je dat op een veilige manier? Hoe versterk – of verzwak je net – je immuunsysteem via sport? 
Inspanningen aan matige intensiteit zouden je weerstand versterken, terwijl een wedstrijd of zware training het risico op virale infecties, verkoudheden en respiratoire aandoeningen net doet stijgen. Wat mogen we nu verstaan onder bewegen aan ‘matige intensiteit’? 

Paul Van Den Bosch: ‘David Nieman, de wetenschapper die het verband tussen training en een verhoogde weerstand tegen virale infecties aantoonde, definieert ‘gematigde inspanningen’ als de ‘aerobe tempo’s’. Dit zijn snelheden waarbij je nog geen significante stijging van het lactaat ondervindt. Voor wie twijfelt: dat is een inspanning waarbij je nog makkelijk kan praten. Een rustige duurloop dus.’

Tom Teulingkx: ‘Het risico zit in de combinatie van langdurig en intensief sporten. Een marathon bijvoorbeeld, waarbij je 3 tot 4 uur tegen je limiet loopt, maakt je heel kwetsbaar. De SKA adviseert de 60/60/60-regel: loop maximum 60 km per week, in trainingen van minder dan 60 minuten, aan minder dan 60% van je VO2-max. Dat laatste komt overeen met 75% van je maximale hartslag.’

In het meinummer lees je meer over het verband tussen sporten en het immuunsysteem, hoe je intensieve prikkels slim (en verantwoord) aan je trainingsschema toevoegt en hoe we ons ook met de juiste voedingsstoffen beter kunnen beschermen tegen infecties en virussen. Nu in de winkel of hier digitaal. 

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?