Tom Waes klaar voor zes woestijnmarathons

Tom Waes is een man van grote uitdagingen. Deze week loopt hij de Marathon des Sables, een zesdaagse hardloopwedstrijd in Marokko. Voor Waes wordt het vooral een gevecht tegen de extreme weersomstandigheden.

De Marathon des Sables (vertaling: Marathon van het Zand) wordt wel eens de meest uitputtende hardloopwedstrijd ter wereld genoemd. Op een week tijd lopen de deelnemende (amateur-)atleten zes marathons, met afstanden van 20 tot 85 kilometer. Opvallend: al dertien jaar op rij kwam de eindoverwinning op naam te staan van twee Marokkaanse broers: Lahcen Ahansal (10 keer) en Mohamad Ahansal (3 keer).

De Marathon des Sables in Marokko. (foto belga)
Tom Waes neemt op zondag 4 april deel aan de marathon in het kader van het Eénprogramma Tomtesterom, waarin hij allerhande uitdagingen aangaat. Waes heeft zich gedurende meer dan een half jaar voorbereid op de wedstrijd in Marokko. Enkele weken terug liep hij op een dag tijd de hele Belgische kustlijn af.

“Dat ging probleemloos, maar maandag heb ik een test in een warmtekamer gedaan om de weersomstandigheden van Marokko na te bootsen. Dat viel zwaar tegen. Ik moest een uur lopen bij 35 graden en een luchtvochtigheid van amper twintig procent”, zegt Waes in Het Nieuwsblad.

Nog meer dan de doorsnee marathon is de Marathon des Sables een ware uitputtingsslag. De deelnemers moeten het ook doen met een beperkte hoeveelheid water. “Je mag drie liter water meedragen en per etappe maximaal tien liter drinken.”

Door de extreme temperaturen zijn al enkele lopers bezweken tijdens de marathon. Het is voor Waes dus zaak om zo goed mogelijk voorbereid aan de start te komen. “Elke dag slik ik een speciale pil waar een piepkleine thermometer in zit. Bij elke controlepost of drinkplaats kunnen ze mijn lichaamstemperatuur precies scannen. Als ik boven de negenendertig graden ga, moet ik onmiddellijk rusten”, aldus Waes.

De zogenaamde thermometerpil is een wetenschappelijk snufje dat in de jaren ’80 werd ontwikkeld door NASA. Een tweetal uur na consumptie van de capsule verstuurt het automatisch gegevens over de lichaamstemperatuur.

Niet alleen sporters gebruiken de capsule. Ook duikers en brandweermannen nemen het pilletje in omdat ze vaak in extreme temperaturen moeten werken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?