Toby Alderweireld over zijn liefde voor ’t Stad en het parcours van de Baloise Antwerp 10 Miles

Is er iemand die méér Antwerpen én sport uitstraalt dan Toby Alderweireld? Dus nodigden wij de 35-jarige kampioenenmaker van de Great Old uit om samen enkele highlights van het parcours van de Baloise Antwerp 10 Miles te verkennen. Hij kwam, liep en zag dat het goed was.

Het mooiste zicht tijdens de Balosie Antwerp 10 Miles? Dat krijg je meteen na de start op Linkeroever. Op het hertekende parcours loop je na het startschot minutenlang met de oever van de Schelde als gids. De kathedraal, Boerentoren, Politietoren ‘den Oudaan’, de Sint-Andrieskerk en de moderne woontorens op het Zuid domineren kilometerslang de skyline van ’t Stad, een zicht waarbij het hart van Toby Alderweireld een paar slagen de hoogte ingaat.

De voormalige Rode Duivel – of maakt hij deze zomer toch nog een comeback op het Europees kampioenschap in Duitsland? – ademt, eet en drinkt Antwerpen. “Die liefde voor mijn stad, dat is altijd iets speciaals geweest”, vertelt Alderweireld. “Ik herinner me nog dat ik als klein manneke voor het eerst op de Grote Markt naar Brabo en de kathedraal keek. ‘Hoe gigantisch is deze stad’, dacht ik. Later besef je dat het misschien niet de grootste stad is. (Lacht) Maar wel de mooiste.”

Toby en ’t Stad, het was liefde op het eerste gezicht. En de passie werd met de jaren alleen maar groter, ook al verhuisde hij op z’n 15de al naar Amsterdam om bij Ajax te voetballen. “Je weet pas wat je hebt als het er niet meer is. Door Antwerpen te missen ben ik er tot over mijn oren verliefd op geworden. Iedere keer dat ik terug naar huis kwam, moest ik naar Antwerpen. Dan ging ik naar de kathedraal en voelde ik me terug thuis. En toen ik in Engeland voetbalde, kwam ik vaak voor een paar dagen naar Antwerpen. Dan reserveerde ik een gids om nog meer te weten te komen over mijn stad. Of ik later zelf stadsgids zou willen worden? (Lacht) Graag, al ken ik misschien nog maar twee procent over ’t Stad.”

De kathedraal staat intussen op de binnenkant van Toby’s arm vereeuwigd, een tattoo die volgens de overlevering zoveel pijn deed dat hij er even aan dacht om te stoppen. Voor je grote liefde moet je iets over hebben, hé. “Na mijn transfer naar Antwerp is dat gevoel nog intenser geworden. Die terugkeer was voor mij écht een emotioneel moment. Mijn kinderen kunnen hier naar school gaan, mijn vrienden wonen in de buurt, … En ik kan zeggen dat ik voor míjn stad speel.”

Sta jij aan de start van de Baloise Antwerp 10 Miles op 21 april? In het nieuwste RunningBE-magazine neemt de Antwerp-speler je mee langs enkele highlights van het parcours. Lees het volledige interview in het maart/aprilnummer. Verkrijgbaar in de winkel of bestel het magazine hier eenvoudig online.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?