To stretch or not to stretch?

Het nut van rekken en strekken is al jaren een discussiepunt in de hardloopwereld. Volgens een recent Amerikaans onderzoek is stretchen voor het sporten in ieder geval slecht voor je lichaam.

Statisch rekken voor het sporten zou de spieren met 30 procent kunnen verzwakken. (foto belga)
De meeste lopers stretchen alvorens ze een sportieve prestatie leveren. Twee soorten stretchoefeningen zijn daarbij het populairst: die om de hamstrings en de quadriceps te rekken.

Het zijn vormen van statisch rekken, dat een ritueel is geworden sinds de Amerikaan Bob Anderson dit 25 jaar geleden propageerde. Het idee is dat hiermee blessures worden voorkomen. Er wordt ook vaak aangenomen dat de spieren na de inspanning verkort zijn en dat statisch oprekken ze weer herstelt tot de normale lengte.

Het bewijs van de heilzame werking van statisch rekken is echter nog niet geleverd. Veel critici, onder hen heel wat wetenschappers, beschouwen het zelfs als onzin.

Volgens onderzoek van professor Bill Holcomb van de Amerikaanse sportschool UNLV kan stretchen voor het sporten de spieren met 30 procent zwakker kunnen maken.

Een testgroep mannelijke en vrouwelijke atleten moesten als warming-up springen, en een houding stretchen of helemaal niet stretchen. Hierna moesten de deelnemers bepaalde oefeningen doen, zoals recht omhoog springen. De atleten die hadden gestretcht, konden minder kracht zetten.

Volgens Holcomb is het beste moment om te stretchen ná de sportieve prestatie. Voor het sporten kan je beter dynamisch rekken, dit is het uitvoeren van bewegingen die direct verband houden met de daadwerkelijke lichamelijke inspanningen die eraan gaan komen.

Op deze manier worden je spieren en pezen losser gemaakt en begint je lichaam op te warmen. Bij hardlopers moeten de spieren van teen tot heup worden voorbereid door het uitvoeren van lichte bewegingen, zoals knieheffen, beenwiegen, heupwiegen en draaien.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?