Tips voor gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes behoren tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon en kunnen een geweldige energieboost aan je training geven. Slim snacken is de boodschap!

De meeste mensen eten 3 hoofdmaaltijden op een dag en 3 tussendoortjes, om ‘hongerkes’ te vermijden. Je kan hierdoor wel eens het gevoel krijgen dat je de hele dag door aan het eten bent. Maar als je kiest voor gezonde tussendoortjes en voldoende sport of beweegt, kan het geen kwaad. Integendeel! Want als je niks eet tussen de maaltijden, keldert je bloedsuikerspiegel zodanig dat je haast onvermijdelijk grijpt naar een suikerrijke snack of vettige hap. Dit is niet goed voor je gewicht en je voelt je er niet bepaald energieker door. Al snel komt er dan een nieuwe hongeraanval en beland je in een vicieuze cirkel.

WAARUIT BESTAAT EEN GOED TUSSENDOORTJE?
Zorg dat je tussendoortje bestaat uit trage suikers, gezonde vetten en eiwitten. Hier zijn enkele goede tussendoortjes:
* Een stuk fruit, eventueel in combinatie met gezonde vetten (bv. stukjes appel + pindakaas). Ook een banaan is een topper als je nog loopplannen hebt later op de dag. Hetzelfde geldt voor gedroogd fruit, dat meer suikers bevat dan vers fruit. Je kan ook een smoothie maken van fruit met magere melk of yoghurt, of gewoon vers fruit toevoegen aan magere of sojayoghurt.
* Rauwe groentjes bv. kerstomaatjes, wortel, komkommer, bloemkoolroosjes, radijzen, sojaboontjes… Je kan dit eventueel eten met hummus of een yoghurtdip.
* Verwen jezelf met een stukje donkere chocolade (ca. 20 g) van minstens 80% cacao.
* Soep is een heerlijke snack op koude dagen. Het voordeel is dat je het in een grote hoeveelheid kan maken om dan in te vriezen als kleinere porties. Zo heb je altijd een gezonde snack in de buurt! (zie recept hieronder)
* Een volkoren boterham of rijstwafel met mager beleg zoals magere kaas, kippenwit en hummus. Je kan ook afwisselen met gezonde vetten, zoals pindakaas of plakjes avocado.
* Een handvol noten: rijk aan goeie vetten en eiwitten, maar ook calorierijk, dus beperk het tot 40 g.
* Maak je eigen bananenbrood. Superlekker en o zo simpel! (zie recept hieronder)

Extra tip
Fruit bevat veel suiker, dus hou het bij 2 à 3 stuks per dag (ca. 150 g/portie).

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?