Tips voor gezonde darmflora

Een evenwichtige darmflora is van groot belang voor een goede gezondheid. Met deze tips hou je je darmflora in topvorm!

Even wat achtergrondinformatie: in je darmen leven goede en slechte bacteriën naast elkaar. De goede zorgen voor een sterk immuunsysteem en voldoende weerstand. Als de slechte bacteriën de bovenhand krijgen, kan dit leiden tot constipatie, (chronische) diarree, voedselintoleranties, allergieën en auto-immuunziektes. Allemaal zaken die ook niet zo bevorderlijk zijn voor je loopprestaties… Je hebt er als loper dus alle baat bij om je darmflora in evenwicht te houden. Dat doe je zo:

* Drink veel water! De aanbevolen hoeveelheid is 1,5 à 2 liter op een dag. Water zorgt dat je spijsvertering vlotter verloopt en voorkomt dat je geconstipeerd raakt. Tips om voldoende water te drinken, lees je in dit artikel.
* Zet veel vezels op het menu. Groenten en fruit zijn rijk aan oplosbare vezels, en die zijn een voedingsbron voor goede bacteriën. Lees hier onze tips om meer groenten te eten. Ook granen (bv. havermout) en zaden (bv. lijnzaad, chiazaad) zijn bijzonder vezelrijk. 
*
Let op je suikergebruik. Suiker is een voedingsbodem voor slechte bacteriën en schimmels. Vermijd snelle suikers (bv. geraffineerde suiker in bewerkte producten als frisdrank, gebak, koekjes en snoep) en kies voor trage suikers. Die vind je in fruit, groenten en volle granen. Keuze te over, so choose your sugar wisely!
*
Eet wat vaker gefermenteerde, zure producten. Die bevorderen de goede werking van de darmbacteriën. Probeer eens kefir, zuurkool, miso, zuurdesembrood, karnemelk… In het begin moet je misschien wat wennen aan de ietwat zure smaak. Maar dat raak je na een tijdje wel gewoon en je zal versteld staan van de goede invloed op je darmflora!
*
Wees matig met alcohol en rook niet. Alcoholgebruik en roken verhinderen dat je darmen goede voedingsstoffen opnemen en ‘slechte’ afvalstoffen afvoeren.
*
Vermijd stress. Er is wel degelijk een verband tussen langdurige stress en een verstoorde darmflora. Pak stress dus tijdig aan. Want als je darmklachten krijgt als gevolg van stress, krijg je misschien nog meer stress door de ongemakken die dit met zich meebrengt…
*
Ook beweging is cruciaal voor een gezonde darmflora. Lopen is uiteraard een hele goede keuze én de leukste sport die er bestaat. Maar je mag gerust ook gaan wandelen, zwemmen, yoga doen… Zolang het maar een sport is die je oplaadt en waar je van geniet!
*
Ben je ziek geweest en heb je een antibioticakuur gevolgd? Neem dan daarna – als je merkt dat het nodig is om je darmflora weer te ‘harmoniseren’ – voldoende probiotica. Een kuur van een maand is aan te raden om alles weer volledig ‘op punt te stellen’. Vermijd wel de zuiveldrankjes uit de supermarkt want die zitten barstensvol suikers. Vraag altijd raad aan je arts of apotheek voor je een probioticakuur opstart.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?