Tips voor een effectief herstelloopje

Hoe haal je het maximale uit je recovery run?

Een actieve rustdag wordt vaak als efficiënter beschouwd dan een dag passieve rust. Zelfs de pijnlijkste spieren hebben baat bij rustige bewegingen. Zo vloeit er meer bloed en zuurstof naar je spieren, waardoor melkzuur wordt afgebroken en je spieren sneller herstellen. Om optimaal van de voordelen van een herstelloopje te genieten, geven we enkele tips mee.

Waarom zijn hersteltrainingen nuttig?

First things first: hoe werkt zo’n herstelloopje juist en wat is het doel ervan? Door melkzuur af te breken, herstellen je spiervezels makkelijker en worden je spieren sterker dan voordien. Als je te veel intensieve trainingen na elkaar doet, krijgen je spieren nooit de kans om te herstellen en worden ze dus niet sterker. Neem je wel rust, maar hang je de hele dag in zetel? Dan blijft het melkzuur langer in je spieren doordat de bloeddoorstroming niet gestimuleerd wordt. Daarom is een actieve herstelsessie zoals een recovery run een ideale manier om je sneller van spierstijfheid en -pijn te ontdoen.

Waarmee moet je rekening houden tijdens een herstelloop?

Het juiste tempo is cruciaal. Een herstelloop voer je uit aan een rustig tempo, eventueel met wandelpauzes en stretchoefeningen, en je loopt aan minder dan 70% van je maximale hartslag. Het ideale tempo van een herstelloop is een tempo waarbij je nog makkelijk een conversatie kan voeren, zonder dat je naar adem moet happen. Ook loop je best niet langer dan een uur (dan is het eerder een lange duurtraining in plaats van een hersteltraining en mis je het effect van je hersteldag).

Uiteraard hangt veel af van je loopervaring en conditie, dus luister vooral naar je gevoel. Bij een hersteltraining mik je best op een inspanningsgevoel van 2 tot 4 op een schaal van 10. Wees ook niet te hard voor jezelf. Het is ok om traag te lopen en zelfs te wandelen als het lopen eens niet lukt die dag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?