Met deze tips wordt een loopsessie met je kind een leuk familiemoment:
1. Begin rustig: een kind kent weinig tot geen grenzen en heeft de neiging om te snel te beginnen, waardoor hij/zij snel moe is … en misschien wel een beetje begint te zagen en te klagen. Om dramatische scènes (en bijhorende stressmomentjes voor jezelf) te vermijden, begin je best op ’t gemak. Rome wasn’t built in a day!
Een goede richtlijn? Volg hetzelfde principe als bij een beginnende loper: als je nog goed kan praten met je kind, dan loop je in een aangenaam tempo.
2. Zorg voor goeie sport- of loopschoenen en aangepaste loopkledij: laat je kind niet lopen in versleten schoenen, dat is slecht voor zijn/haar voetjes. Een paar sport- of loopschoenen hoeft heus niet duur te zijn. Zorg ook voor een sportieve broek of short, een T-shirt en eventueel een loopvest. Met een toffe outfit zal je kind des te gemotiveerder zijn om flink te lopen! Dat ben je zelf toch ook?
3. Maak het niet te lang: verwacht niet dat je een lange duurloop kunt doen samen met een jong kind. Vanaf 6-7 jaar, de leeftijd waarop kinderen georganiseerd leren sporten, kan je hen meenemen voor een eerste Start to Run. Beperk de afstand op die leeftijd nog tot zo’n 5 kilometer. Je moet die afstand rustig opbouwen en in het begin lopen en wandelen regelmatig afwisselen.
5. Op de fiets: oudere kinderen kun je laten meefietsen of steppen wanneer jij loopt. Ook met een baby kan je gaan lopen in de buggy, dat doen steeds meer jonge mama’s en papa’s. Check zeker eens onze tips om te lopen met een buggy.
Met deze tips krijgt je kind vast de smaak te pakken van het lopen. Wie weet treedt hij of zij later wel in je voetsporen!