Tips om te lopen in de wind

Als het hard waait, kan je heel wat excuses bedenken om niét te gaan lopen. Met deze tips wordt hardlopen in de wind een pak makkelijker en aangenamer!

1. Loop op hartslag in plaats van op snelheid
Hardlopen in de tegenwind kost meer energie, zeker als je graag sneller loopt. Zelfs bij een lichte tegenwind van 15 km/uur loop je 5 tot 10 seconden per kilometer trager. Dus bij felle tegenwind moet je veel meer inspanningen leveren om hetzelfde tempo te lopen als anders. Daarom is het beter om bij tegenwind niet te focussen op snelheid maar op hartslag. Loop in de juiste hartslagzone, zodat je niet te zwaar traint en des te langer moet herstellen voor je volgende looptraining. Ja, je zal wat trager lopen en meer tijd nodig hebben voor je vaste looptoertje, maar je hebt dan toch aan de juiste intensiteit getraind en zo krijg je een groter trainingseffect. En dat is nog altijd beter dan ergens halfweg je training te moeten stoppen omdat je helemaal kapot bent van de wind, nietwaar?

2. Draag een goede loopoutfit
Kleed je naar de weersomstandigheden. Kies voor een zo gestroomlijnd mogelijke outfit, zo ondervind je minder weerstand van de wind. Vermijd loszittende kleding, zorg dat alles goed aansluit. Dat loopjack met kap en allerlei ritsjes en touwtjes laat je maar beter thuis als het hard waait. Het maakt je trager en het is trouwens ook vervelend doordat het lawaai maakt. Weetje: door de wind koel je af. Met deze calculator kan je de gevoelstemperatuur berekenen.

3. Train niet enkel je lichaam maar ook je hoofd
Je mindset is heel belangrijk als je gaat hardlopen in de wind. Zoek een mantra en herhaal het in je hoofd als de wind op je zenuwen werkt, bijvoorbeeld ‘Never give up!’ of ‘Nothing’s gonna stop me now… zelfs niet die rotwind!’. Meestal werkt dat! En na je winderige training voel je je supergoed omdat je het toch maar mooi hebt gedaan! What doesn’t kill you makes you stronger!

4. Gebruik de wind in je voordeel
Wees een slimme loper en laat de wind in je voordeel werken. Loop het eerste deel van je training tegen de wind zodat je met meewind naar huis kan lopen. Op die manier train je tempo maken (deel 2) met vermoeide benen (van in deel 1), en dat kan je goed van pas komen bij een wedstrijd. Je kan het ook andersom doen: meewind op de heenweg en tegenwind op de terugweg. Dat is dan vooral een goeie mentale training, waarbij het erop aan komt om niet om te geven en te blijven lopen tot je thuis bent. Want je hebt geen andere keus natuurlijk… Ook tijdens een intervaltraining kan je de wind ‘inschakelen’ als hulpmiddel, bv. telkens een paar 100 meters tegen de wind lopen en dan rustig teruglopen met de wind in je rug. Zo kan je telkens goed herstellen voor je volgende interval in de tegenwind. Een leuke variatie op een standaard intervaltraining!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.