Tips om te genieten van lange duurlopen

Veel lopers hebben een haat-liefdeverhouding met lange duurlopen: ze zien er vaak tegenop om te starten maar genieten des te meer van het voldane gevoel achteraf. Met deze tips worden je lange lopen een pak leuker!

Lange duurlopen zijn een essentieel onderdeel van ieder trainingsschema, van 5 km tot een marathon. Je bouwt weerstand en uithouding op en je lichaam leert omgaan met lange afstanden en de bijhorende vermoeidheid. Lange duurlopen hoeven geen marteling te zijn, integendeel. Volg onze tips en het wordt des te aangenamer!

Run to the music!
Door te luisteren naar muziek, ben je in gedachten niet de hele tijd bezig met de lange afstand die je nog voor de boeg hebt. Het kan je ook afleiden van eventuele pijn in je benen. Let op: zet je muziek niet te luid, zodat je nog voldoende omgevingsgeluiden hoort. Zorg ook dat je niet té afhankelijk wordt van je muziek want je weet maar nooit dat je batterij plots leeg is tijdens het lopen…

Zoek een loopmaatje
Voor sommige lopers is het ideaal om met twee te lopen omdat ze niet graag alleen lopen, omdat ze houden van een babbel of omdat ze zich anders niet veilig voelen. Met twee lopen geeft je meer flexibiliteit dan in een club, waar je op een vast tijdstip verwacht wordt. Bovendien kan een club beginnende lopers afschrikken en dan is het beter om met z’n twee te lopen. Zorg wel dat jullie tempo op elkaar is afgestemd zodat je niet overtraint. Hou er ook rekening mee dat je running buddy geblesseerd kan geraken, en dan ben je weer alleen… Wat je natuurlijk ook kan doen, is vragen of iemand met je mee wil fietsen. Die persoon kan dan zelfs wat drinken bij zich hebben voor onderweg, superhandig!

Sluit je aan bij een loopclub
Lopen in een club kan motiverend werken. Vaak zijn clubs ingedeeld in groepjes van lopers die min of meer hetzelfde tempo lopen. Een voordeel van bij een organisatie aangesloten te zijn, is dat er vaak water en sportdrank voorzien wordt tijdens de looptochten. Een loopclub is dan weer minder interessant voor mensen die graag gaan lopen op het tijdstip dat voor hen het best past. Ideaal is om af te wisselen tussen lopen in groep (voor het sociale en de motivatie) en alleen lopen want door alleen te lopen bouw je mentale veerkracht op en die heb je natuurlijk ook nodig.

Loop in lussen
In plaats van 15 km in één rondje te lopen, kan je 3 toertjes van 5 km lopen. Zo kan je bijvoorbeeld water aan je huis zetten en het geeft je de kans om naar toilet te gaan indien nodig. Uiteraard kan steeds hetzelfde toertje lopen ook saai worden, hou daar rekening mee. Misschien kan je elk rondje een klein beetje verschillend maken? Of vraag aan een vriend om je één rondje te vergezellen! 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?