Tips om te genieten van lange duurlopen

Veel lopers hebben een haat-liefdeverhouding met lange duurlopen: ze zien er vaak tegenop om te starten maar genieten des te meer van het voldane gevoel achteraf. Met deze tips kan je je lange loopsessies wat aangenamer maken.

Lange duurlopen zijn een essentieel onderdeel van elk trainingsschema, van 5 km tot een marathon. Je bouwt weerstand en uithouding op en je lichaam leert omgaan met lange afstanden en de bijhorende vermoeidheid. Lange duurlopen hoeven geen marteling te zijn, integendeel. Volg onze tips en het wordt des te aangenamer!

Run to the music!
Door te luisteren naar muziek ben je in gedachten niet de hele tijd bezig met de lange afstand die je nog voor de boeg hebt. Het kan je ook afleiden van eventuele pijn en vermoeidheid in je benen. Let op: zet je muziek niet te luid, zodat je nog voldoende omgevingsgeluiden hoort.

Zoek een loopmaatje
Voor sommige lopers is het ideaal om met twee te lopen, omdat ze niet graag alleen lopen, omdat ze houden van een babbel of omdat ze zich anders niet veilig voelen. Met twee lopen geeft je ook meer flexibiliteit dan in een club, waar je op een vast tijdstip verwacht wordt. Bovendien kan een club beginnende lopers afschrikken en dan is het beter om met z’n tweeën te lopen. Zorg wel dat jullie tempo op elkaar is afgestemd om het risico op overtraining te vermijden. Kan je even geen looppartner vinden? Vraag dan of iemand je wil vergezellen met de fiets. Die persoon kan dan zelfs wat drinken bij zich hebben voor onderweg, superhandig!

Sluit je aan bij een loopclub of -groep
Een loopclub is misschien minder interessant als je de vrijheid wil hebben om te gaan lopen wanneer je wil, maar lopen in groepsverband kan wel motiverend werken en je stimuleren om net dat beetje harder te gaan. Vaak zijn clubs ingedeeld in groepjes van lopers die min of meer hetzelfde tempo lopen. Je kan ook wisselen tussen lopen in groep (voor het sociale aspect en de motivatie) en alleen lopen. Door alleen te lopen bouw je mentale veerkracht op en die heb je natuurlijk ook nodig.

Loop in lussen
In plaats van 15 km in één rondje te lopen, kan je 3 toertjes van 5 km lopen. Zo kan je bijvoorbeeld water aan je huis zetten en het geeft je de kans om naar toilet te gaan indien nodig. Uiteraard kan steeds hetzelfde toertje lopen ook saai worden, hou daar rekening mee. Misschien kan je elk rondje een klein beetje verschillend maken? Of vraag aan een vriend(in) om je één rondje te vergezellen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?