Tips om de juiste tight te kiezen

Tijdens koudere periodes beroepen veel lopers zich op een tight. Wat is dat nu juist en hoe vind je een goed exemplaar?

Voor het antwoord op bovenstaande vraag klopten we in een van de vorige edities van running.be magazine aan bij Eddy D’Hondt van Runners’ Lab. Vooraleer hij enkele tips geeft om een goede tight te vinden, kijken we eerst naar wat zo’n kledingstuk doet.

Tights sluiten volledig aan, wat wil zeggen dat er niet veel materiaal in de weg zit en wind vangt. “Het nadeel van dit soort broeken is dan weer dat ze alle contouren van je lichaam laten zien en daar zijn sommige vrouwen nogal gevoelig voor.” Voor Eddy is bij een tight de pasvorm van doorslaggevend belang, daarna pas moet je oog hebben voor de afwerking. “Zeker bij dit soort broeken moet je verschillende exemplaren passen en het verschil voelen. Neem dus vooral je tijd in het pashokje en investeer in een goede tight. Beter één kwalitatief goede broek dan een kast vol rommel. Tights hebben doorgaans ook een lange levensduur, dus aan een goede aankoop ga je erg veel plezier beleven.

Tips voor tights

Waarop moet je letten als je een tight koopt?

1. Elastische band

De waistband (elastische band rond het middel van de broek) is een van de belangrijkste onderdelen van een tight. Een goede waistband houdt de broek bovenaan perfect op zijn plaats, in die mate zelfs dat je het drawcord (koordje rond het middel waarmee je de broek kan vastknopen) niet nodig hebt.

2. Mesh

Om het ademend vermogen van de tights te vergroten, verwerken heel wat fabrikanten meshpanelen in de kledij. Dat zorgt niet alleen voor ventilatie, maar ook voor flexibiliteit en comfort.

3. Nattigheid

Tights kunnen je wel beschermen tegen de koude, maar de gebruikte stoffen zijn niet waterbestendig. Tenzij je natuurlijk windstoppermateriaal gaat gebruiken, maar dat voelt al snel te warm aan. Al bij al is een natte tight geen probleem zolang je in beweging blijft. Eens je gestopt bent met lopen is het wel zaaks om je broek zo snel mogelijk uit te trekken.

4. Reflectie

Tijdens je donkere looptochten val je maar beter op! De fabrikanten spelen daarop in door op verschillende plaatsen fluorescerend materiaal te voorzien. Tegenwoordig bestaan er zelfs naden en stiksel uit reflectiemateriaal.

5. Rits

Het is een trend dat de rits onderaan de broekspijpen meer en meer vervangen wordt door een elastiek en een soort siliconentape die het omhoogkruipen moet voorkomen. Een rits is meestal wel goed weggewerkt en veel weegt zo’n ding ook niet, maar het feit dat een rits kan irriteren tegen de voet en enkel, speelt wel in het nadeel. Bovendien is een rits alleen handig voor atleten die hun kledij snel moeten aan- en uittrekken, en heeft ze minder nut voor recreatieve lopers.

6. Technisch ondergoed

Het is van cruciaal belang dat je onder een tight ook functioneel technisch ondergoed draagt. Tights sluiten nu eenmaal nauw aan en met al die naden kan dat schuurplekken opleveren. Bekijk het als volgt: je gaat ook niet investeren in een technisch loopjasje om daaronder een katoenen shirt te dragen.

7. Vochttransport

Tights zijn meestal samengesteld uit polyester, polyamides, hier en daar wat nylon om het vocht te verspreiden en laminaten als bescherming tegen weer en wind. Het vochttransport (push-pull fabric) is echter een van de belangrijkste functies bij een tight en elk merk heeft daarvoor wel zijn eigen technologie, zoals Dri-Fit bij Nike en Climacool bij Adidas. Drylete is een stof die aanzien wordt als de meest technische stof op het vlak van vochttransport, dankzij de combinatie van nylon als buitenlaag en polyester als binnenlaag. De stof is ook de meest gangbare met een ideale dikte.

Dit artikel verscheen in een van de vorige edities van running.be magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?