Tim Verheyden: “Af en toe moet je lopen niet te serieus nemen”

Met Het digitale dilemma maakte journalist en reportagemaker Tim Verheyden bij VRT NWS de voorbije weken alweer een sterk staaltje televisie over de invloed van technologie op mens en maatschappij. Maar de 47-jarige Limburger is ook een gepassioneerd loper, die als medestichter van de BXL Run Crew en Brutaal Running om de haverklap met verfrissende loopinitiatieven op de proppen komt.

RunningBE trok naar het Elisabethpark in Brussel voor een uitgebreid gesprek over lopen in onze hoofdstad, de loopcommunity, de onbezorgdheid van het traillopen, en uiteraard, de invloed van digitale media op onze loopsessies. 

(…)

Bij het grote publiek ben je vooral bekend als de specialist sociale media en digitalisering van de VRT-nieuwsdienst. Dus volgt de vraag van het moment: welke voordelen biedt artificiële intelligentie (AI) aan lopers?

“Veel lopers gebruiken vandaag al AI met onder andere de Trenara-app van Christophe Roossen. AI wordt dus al volop toegepast bij de analyse van data en het bouwen van het ideale loopschema. En met Strava hebben de meesten onder ons AI ook op de smartphone. Het wordt echt heel interessant om te kijken hoe AI in de toekomst gebruikt zal worden in de metaverse. Met Metathon zijn er al experimenten geweest om een marathon te lopen in de metaverse, alleen zit je daar met de beperking dat lopen met een VR-bril op je hoofd niet evident is. Of dat gaat doorbreken, weet ik niet. Voor AI is er een ruim terrein binnen het lopen als het fysiek makkelijker wordt om in de metaverse te lopen. Maar hoe dat gaat gebeuren, is nog een open vraag. Ik herinner me een YouTubefilmpje van een marathonloper hangend in een harnas, maar zo ver gaat het niet gaan. Als loper is het toch belangrijk om in de echte wereld te staan en in de natuur te kunnen lopen.”

“Lopen mag nooit een vlucht zijn. Maar het is een goed tegengif om alles weer in evenwicht te krijgen.”

Al die nieuwe mogelijkheden op het vlak van digitalisering en sociale media brengen helaas ook heel wat nadelen met zich mee, waarover jij als journalist vaak toelichting dient te geven. Is lopen voor jou soms geen vlucht uit die vluchtige en nooit aflatende stroom van informatie?

“Lopen mag nooit een vlucht zijn. Maar door het opvolgen van fake news, het kritisch kijken naar de sociale media en het analyseren van desinformatie word ook ik weleens geconfronteerd met negatieve gevoelens. En dan is lopen een goed tegengif om alles weer in evenwicht te krijgen. Lopen is altijd een plezier, alleen of in groep. Een uurtje lopen brengt me mentaal tot rust. Tegelijkertijd geeft het nieuwe energie om er terug tegenaan te gaan, of om ’s avond alle informatie van de dag te verwerken. Lopen is een mentale stofzuiger, die alle stress wegzuigt. Ik krijg good vibes van het lopen. En dat gaat heel efficiënt. Na 5 km is mijn brein al opgelapt en kan ik er weer tegenaan.”

Lees het volledige interview nu in RunningBE-magazine. Verkrijgbaar in de winkel, online via de webshop en digtaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?