TikTok video over vetertechniek voor loopschoenen gaat viraal

+ Wanneer is deze methode wel/niet geschikt voor jouw voet?

Een video op de populaire social media app TikTok is viraal gegaan nadat een gebruiker toonde hoe lopers hun schoenen kunnen strikken door gebruik te maken van de ‘heel lock’ methode. In de korte clip vertelt TitTok-gebruiker @sidneyraz waarom loopschoenen bovenaan een extra gaatje hebben, de ‘heel lock’. De ‘heel lock’ is een geschikte vetertechniek voor lopers om een goede pasvorm te vinden. 

Moeten alle lopers dit extra gaatje gebruiken? 

De heel lock zorgt ervoor dat je voet stabieler in je schoen zit doordat je hiel goed op z’n plek blijft. Dit voorkomt dat de voet gaat schuiven en vermindert het risico op wrijving, blaren en zwarte teennagels.

Toch is deze methode niet voor elke loper geschikt. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig om deze methode te hanteren zonder dat je je schoen te stevig strikt, waardoor de schoen te strak om de voet kan zitten. Dit kan leiden tot druk of schuurplekken aan de bovenkant van je voet. Voor lopers met een hoge voetboog of lopers die last hebben van extensor tendinitis (waarbij er sprake is van een peesontsteking aan de teenstrekker, de trekspier aan de bovenzijde van de voet) is deze techniek niet aangeraden. Ook vereist deze techniek langere schoenveters; bij veel modellen zullen de veters vaak te kort zijn om de heel lock (correct) te hanteren.

Wil je de heel lock methode zelf eens testen om het effect op jouw voet en loopprestatie te ondervinden? De video hieronder legt duidelijk uit hoe je slim gebruik maakt van het extra gaatje in je loopschoen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.