Telt Nederland 1,6 of 4 miljoen lopers?

Bij onze noorderburen is een discussie ontstaan over het aantal lopers dat het land rijk is. "Vier miljoen" kopte de gratis krant Metro, "eerder 1,6 miljoen" reageert dagblad nrc.next.

De kop “Zo’n vier miljoen Nederlanders doen aan hardlopen” in het gratis dagblad Metro van vorige week bracht de bal aan het rollen. Een lezer van nrc.next vond dat wel opvallend veel – “bijna één op vier, inclusief baby’s en bejaarden” – en vroeg zijn krant uit te zoeken hoe het nu zit.

Metro haalde die 4 miljoen lopers uit het rapport ‘De tweede loopgolf’ dat in 2006 opgesteld werd door het Mulier Instituut in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Een beetje speurwerk wijst echter uit dat dit rapport onder de term ‘lopen’ ook bijvoorbeeld sportief wandelen en nordic walking rekent.

Hoeveel Nederlanders lopen dan wel? Nrc.next bekeek het recentste onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waarin staat dat 18%, goed voor 2,7 miljoen mensen, eens per jaar of vaker loopt. Deze definitie van lopen is echter nog erg ruim.

Het meest representatieve cijfer komt uit het onderzoek de Sportersmonitor, dat besluit dat 11% van de Nederlanders – oftewel 1,6 miljoen mensen – loopt. Het verschil zit hem in het feit dat in dit geval het cijfer werd toegepast op mensen tussen 6 en 79 jaar die twaalf keer of vaker per jaar lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?