Te koud buiten? 10 voordelen van trainen op de loopband

Wij zijn uiteraard voorstander van buiten lopen: lekker de natuur in en er even tussenuit. Heerlijk! Maar nu het zo koud is (we zitten middenin een heuse ‘polar vortex’, voor moest je ’t gemist hebben de voorbije dagen) zie je er misschien wat tegenop om buiten te gaan hardlopen. Dat begrijpen we hoor…
Je kan er dan voor kiezen om eens op de loopband te trainen. Er zijn zelfs een aantal mooie voordelen aan verbonden! Dus als je een koukleum bent, lees dan zeker verder…

1. Weer of geen weer (regen, hagel, onweer, storm, sneeuw): niks kan je tegenhouden om te gaan lopen. No more excuses!
2. Op de loopband leer je een mooie, constante snelheid te lopen doordat je die perfect kan instellen. Als je buiten gaat lopen, is dat meestal moeilijker en ligt je tempo doorgaans wat lager.
3. De loopband is ideaal voor intervaltrainingen (gevolg van punt 2). Die heb je nodig om als loper sterker en sneller te worden (ook al vind je ze misschien niet zo plezant).
4. Je kan jezelf uitdagen op de loopband, bijvoorbeeld door het tempo geleidelijk hoger te schakelen. Of als er een sporters naast je sneller loopt, steek dan ook een tandje bij. Ideaal voor strevers en competitiebeesten!
5. Je hoeft niet uit te kijken voor auto’s, fietsers of loslopende honden. Gewoon lopen en genieten maar! Ook luisteren naar luide muziek is niet gevaarlijk want je hoeft niet op omgevingsgeluiden te letten. Bovendien hoef je ook niet te stoppen voor het rode licht… Wat een luxe!
6. Je kan tijdens het lopen naar televisie kijken. Ideaal voor wie zich soms eens verveelt tijdens het sporten. Terwijl je kijkt naar een leuke serie of film leg je mooi je kilometertjes af! #netflixandrun
7. Je kunt ‘mensen kijken’ in de sportzaal terwijl je jezelf in het zweet werkt. Dat kan leuk en grappig zijn (geef het maar toe, we doen dat allemaal toch wel eens graag?) én je kan er veel inspiratie uit halen voor jezelf als sporter, bijvoorbeeld hoe anderen lopen en hoe jij je techniek kan verbeteren.
8. Je hoeft geen drinkbus, energiereep, sleutel, smartphone etc. meer te dragen. In een loopband bevinden zich doorgaans voldoende vakjes om dat soort dingen netjes op te bergen.
9. Je kan ’s avonds lopen zonder reflecterende kledij en lampjes. Gedaan dus met erbij te lopen als een halve kerstboom of discobol!
10. Je kan hoogtemeters maken door het stijgingspercentage in te stellen. Dat is heel goed voor je conditie! Let wel op dat je de hellingsgraad niet overdrijft. Ga niet boven de 6%. Je kan beter de duur van de inspanning verlengen of je inspanning een aantal keer herhalen dan op een te steile helling te lopen.

Of je nu buiten in de kou gaat lopen of lekker warm binnen: het belangrijkste is dat je loopt én dat je ervan geniet natuurlijk!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?