Sydney wil Kipchoge in de strijd gooien om zevende World Marathon Major te worden

Berlijn, Tokio, New York, Boston, Chicago en Londen. Komt Sydney binnenkort als zevende stad in dit illustere lijstje van World Marathon Majors? Om hun kandidatuur kracht bij te zetten proberen de Australiërs Eliud Kipchoge te strikken voor de Sydney Marathon 2024.

Abbott, een farmaceutisch bedrijf met wereldwijd meer dan 100.000 werknemers, is de hoofdsponsor van de World Marathon Majors en wil in 2025 een zevende marathon aan het lijstje met World Marathon Majors toevoegen. Sydney diende in juli zijn kandidatuur in en moet afrekenen met onder andere het Zuid-Afrikaanse Kaapstad en het Chinese Chengdu.

Om een Abbott World Marathon Major te worden, moet aan strenge en specifieke criteria op het vlak van deelnemers, organisatie, certificering, duurzaamheid en legacy voldaan worden.

Met een parcours over de Harbour Bridge en finish aan het beroemde Opera House zit het qua uitstraling wel snor in Sydney. De marathon van Australiës grootste stad zal wel het aantal deelnemers fors moeten opkrikken. Bij de editie van 2022 stonden er 5000 lopers aan de start, maar om een Abbott World Marathon Major te worden moeten er 15.000 marathonlopers overtuigd worden om naar Sydney af te zakken.

Gesprek met Kipchoge

Iemand die de kar kan trekken is Eliud Kipchoge. De organisatoren van de marathon van Sydney zeggen in gesprek te zijn met de wereldrecordhouder en tweevoudige olympische kampioen over een deelname aan de Sydney Marathon 2024. Die zal half september plaatsvinden, een maand na de olympische marathon in Parijs.

Kipchoge gaf eerder al aan in Parijs voor een derde olympische marathontitel op rij te willen gaan. Sydney zal dus stevig moeten onderhandelen met de Keniaanse legende om hem een maand later Down Under aan de start te krijgen.

Boston

Naast een derde opeenvolgende olympische gouden medaille is het winnen van alle Abbott World Marathon Majors een ander groot doel van Kipchoge. Momenteel ontbreken enkel Boston en New York nog op zijn palmares. Op 17 april doet de 38-jarige Keniaan alvast een gooi naar de zege in Boston.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?