Swimrunning: de ideale combinatie van trailrunnen en zwemmen

Bij swimrunning wissel je voortdurend zwemmen en trailrunnen af. In Scandinavië is deze sport al 20 jaar lang bijzonder populair. Hoog tijd dus om swimrunning ook in België wat bekender te maken. De zomer is daarvoor natuurlijk het ideale seizoen!

Voor het ontstaan van de swimrun moeten we 20 jaar terug in de tijd, toen twee Zweedse vrienden het waanzinnige idee hadden om naar een eiland 75 km verderop te lopen en te zwemmen. De loodzware tocht die meer dan een etmaal duurde, werd een jaarlijkse traditie. Het concept van de ‘swimrun’ was geboren.

Enkele jaren later kreeg dat oorspronkelijke gekke idee een professioneler jasje onder de noemer ‘Ö till ö’ – Zweeds voor ‘van eiland naar eiland’. Tijdens die swimrun kregen de deelnemers een parcours van 75 km voorgeschoteld, verspreid over 65 loopkilometers en 10 zwemkilometers. Er werden ook enkele regels uit de grond gestampt: de deelnemers moesten de volledige afstand in duo overbruggen en onderweg hun eigen uitrusting meenemen. Het Ötillö-event is ondertussen geëvolueerd tot het wereldkampioenschap swimrun, maar over de jaren heen zijn dezelfde basic regels van kracht gebleven, bij eender welke swimrun. Je zwemt met je schoenen aan en loopt in je wetsuit, afwisselend door het water en over het land, richting de finish. Onderweg laat je niets achter, geen afval en geen delen van je uitrusting. Hulp van buitenaf is verboden en als vuistregel omvat het parcours 80% (trail)loopstroken en 20% zwemzones. Leuk weetje: Pippa Middleton, de zus van de Britse prinses Kate, finishte de volledige afstand in 2015 in iets meer dan 13 uur.

In 2014 zwom het concept voor het eerst de Zweedse grens over. België was een van de eerste niet-Zweedse landen met een eigen swimrun, de ‘Amphiman’. Het was een groot succes. Tot Frankijk in 2017 met eigen swimruns op de proppen kwam. De Franse deelnemers deden plots liever in hun eigen land met zo’n event mee. En dat merkten de Belgische organisatoren onmiddellijk. In die mate zelfs dat de Amphiman de boeken volledig toe moest doen in 2020. Gelukkig won bewegen in de natuur tijdens de coronaperiode aan populariteit en ondertussen vinden avontuurlijke sportievelingen weer in groten getale de weg naar swimruns.

Meer lezen over wat je allemaal nodig hebt om deel te nemen aan een Swimrun en wil je ook andere alternatieve trainingsvormen voor lopers in en rond het water leren kennen? Neem dan een (verfrissende) duik in ons het zomernummer van RunningBE-magazine. Verkrijgbaar in de winkel, online en digitaal via Blendle.

Supyoga, swimrunning of aquajogging? Het water biedt tal van mogelijkheden voor lopers. Lees er meer over in RunningBE-magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.