Bij swimrunning wissel je voortdurend zwemmen en trailrunnen af. In Scandinavië is deze sport al 20 jaar lang bijzonder populair. Hoog tijd dus om swimrunning ook in België wat bekender te maken. De zomer is daarvoor natuurlijk het ideale seizoen!
augustus 11, 2023
TEKST: Lauranne Staquet
FOTO'S: Otillo
Voor het ontstaan van de swimrun moeten we 20 jaar terug in de tijd, toen twee Zweedse vrienden het waanzinnige idee hadden om naar een eiland 75 km verderop te lopen en te zwemmen. De loodzware tocht die meer dan een etmaal duurde, werd een jaarlijkse traditie. Het concept van de ‘swimrun’ was geboren.
Enkele jaren later kreeg dat oorspronkelijke gekke idee een professioneler jasje onder de noemer ‘Ö till ö’ – Zweeds voor ‘van eiland naar eiland’. Tijdens die swimrun kregen de deelnemers een parcours van 75 km voorgeschoteld, verspreid over 65 loopkilometers en 10 zwemkilometers. Er werden ook enkele regels uit de grond gestampt: de deelnemers moesten de volledige afstand in duo overbruggen en onderweg hun eigen uitrusting meenemen. Het Ötillö-event is ondertussen geëvolueerd tot het wereldkampioenschap swimrun, maar over de jaren heen zijn dezelfde basic regels van kracht gebleven, bij eender welke swimrun. Je zwemt met je schoenen aan en loopt in je wetsuit, afwisselend door het water en over het land, richting de finish. Onderweg laat je niets achter, geen afval en geen delen van je uitrusting. Hulp van buitenaf is verboden en als vuistregel omvat het parcours 80% (trail)loopstroken en 20% zwemzones. Leuk weetje: Pippa Middleton, de zus van de Britse prinses Kate, finishte de volledige afstand in 2015 in iets meer dan 13 uur.
In 2014 zwom het concept voor het eerst de Zweedse grens over. België was een van de eerste niet-Zweedse landen met een eigen swimrun, de ‘Amphiman’. Het was een groot succes. Tot Frankijk in 2017 met eigen swimruns op de proppen kwam. De Franse deelnemers deden plots liever in hun eigen land met zo’n event mee. En dat merkten de Belgische organisatoren onmiddellijk. In die mate zelfs dat de Amphiman de boeken volledig toe moest doen in 2020. Gelukkig won bewegen in de natuur tijdens de coronaperiode aan populariteit en ondertussen vinden avontuurlijke sportievelingen weer in groten getale de weg naar swimruns.
Meer lezen over wat je allemaal nodig hebt om deel te nemen aan een Swimrun en wil je ook andere alternatieve trainingsvormen voor lopers in en rond het water leren kennen? Neem dan een (verfrissende) duik in ons het zomernummer van RunningBE-magazine. Verkrijgbaar in de winkel, online en digitaal via Blendle.
Supyoga, swimrunning of aquajogging? Het water biedt tal van mogelijkheden voor lopers. Lees er meer over in RunningBE-magazine.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft verzocht, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om u te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites heen te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.