Swimrun: lopen, zwemmen, vallen, opstaan en weer doorgaan

Nog nooit gehoord van een swimrun? Dan loont het zeker de moeite om het concept te leren kennen. Onze man kan daarbij dienstdoen als gids, want hij debuteerde recent - niet zonder slag of stoot - op Scilly Islands.

Het concept swimrun ontstaat begin jaren 2000 in Zweden wanneer enkele triatleten op een avond wat te diep in het glas kijken en een weddenschap afsluiten. ‘Voor de kust van Zweden ligt een eilandenarchipel. Laten we om ter snelste over die 24 eilanden lopen en tussendoor van eiland naar eiland zwemmen.’ Zo gezegd, zo gedaan. In twee teams van twee personen beginnen ze aan hun onderneming. De enige regel daarbij is dat de triatleten langs drie restaurants moeten passeren. En het het duo dat als laatste de deur van die etablissementen openslaat, betaalt de rekening van de vier deelnemers.

De vier sporters hebben meer dan 24 uur nodig om het volledige parcours af te leggen, maar toch groeit Otillo snel uit tot een begrip. De originele wedstrijd – die ook dienstdoet als het WK swimrun – is 75 kilometer lang. Je loopt 65 kilometer op een zwaar offroadparcours terwijl je een wetsuit draagt en zwemt 10 kilometer in open water met je schoenen aan. In dat water reken je ook nog af met extreme koude en sterke stromingen.

Onze man deed deze zomer mee aan de swimrun op Scilly Islands, een wedstrijd van 46 kilometer die deel uitmaakt van de Otillo World Series.

Hoe heeft onze man het ervan afgebracht? Je leest het in ons septembernummer, dat nog tot eind oktober in de winkel ligt. Je kan het ook hier digitaal lezen. En voor een impressie van hoe het er ginds aan toegaat, raden we je deze fotospecial aan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?