Supersnelle marathon blijkt flink stuk te kort te zijn

Eind vorig jaar won Marius Kipserem de marathon van Abu Dhabi in een persoonlijk record. Alleen moet de Keniaan er rekening mee houden dat die chrono geschrapt wordt.

2u04’04”. Dat was de tijd waarmee Marius Kipserem in december van 2018 de marathon van Abu Dhabi won. Het evenement in de Arabische Emiraten was pas toe aan de eerste editie, maar het verwierf al meteen naam en faam dankzij de snelle tijden die er gelopen werden. De chrono van Kipserem was de op drie na snelste van 2018.

Het vlakke parcours was inderdaad bijzonder snel, maar sportwetenschappers Sean Hartnett en Helmut Winter kwamen er ondertussen achter dat er nog een andere belangrijke reden was voor die vele toptijden: de marathon was 200 meter te kort. Dat schrijven ze op de website LetsRun.com. Het viel Hartnett en Winter op dat de tijden tussen kilometer 30 en 35 opvallend snel waren. Zo liep winnaar Kipserem dat blokje van 5 kilometer gemiddeld liefst 47 seconden sneller in vergelijking met de andere blokken van 5 kilometer. Die 200 meter bonus zou winnaar Kipserem zo’n 35 seconden tijdwinst hebben opgeleverd.

De organisatie treft weinig schuld, want het parcours was officieel opgemeten. Her en der wordt beweerd dat een keerpunt op het traject werd verlegd om de weg vrij te maken voor een lokale vismarkt. Het is nu afwachten of de Internationale Atletiek Federatie de tijd van Kipserem zal schrappen. Als dat gebeurt, is het de snelste marathonchrono ooit die van de tabellen verdwijnt.

In het volgende running.be magazine (vanaf begin maart in de winkel) lees je trouwens een artikel over hoe belangrijke marathons worden opgemeten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?