Studie wijst uit: dit zijn de ‘beste marathons ter wereld’

Uit een studie op basis van gegevens van 81 marathons wereldwijd komt de Haspa Marathon in Hamburg als 'beste marathon ter wereld' uit de bus. Leuk nieuws: de Antwerp Marathon staat ook in het lijstje!

The Sole Supplier, een groot Europees nieuwsplatform over sneakers en sportschoenen, voerde een studie uit op basis van gegevens van 81 marathons over de hele wereld. Op basis van de volgende factoren kreeg elke marathon een totaalscore op 10:

* eindtijden van de deelnemers
* aanwezigheid van medische hulpposten
* aanwezigheid van toiletten
* andere accommodatie ter plaatse
* inschrijvingsgeld
* omgevingsfactoren: luchtkwaliteit, temperatuur, (mogelijke) regenval, hoogte

De beste marathons ter wereld

1. Haspa Marathon Hamburg (Duitsland) – score: 7.57/10: dit komt vooral door het lage inschrijvingsgeld (66 euro) en de gunstige hoogte/ligging (8 meter boven zeeniveau). Ook het aantal toiletten langs het parcours (maar liefst 42) en de aangename gemiddelde temperatuur van 12.3 graden zijn doorslaggevend.
2. International Vienna City Marathon (Oostenrijk) – score: 7.45/10:
 deze marathon krijgt vooral goeie punten door het grote aantal toiletten en het weer. Dit is tevens de vijfde snelste marathon ter wereld, met een gemiddelde finishtijd van 4:00:01.
3. Cracovia Marathon (Polen)

4. Danske Bank Vilnius Marathon (Lithouwen): dit is de veiligste marathon ter wereld, met 84 hulpposten.
5. Wizz Air Cluj Marathon (Roemenië)

Voor wie het zich afvraagt, de ‘publiekslievelingen’ Londen, Berlijn, Chicago en New York eindigen respectievelijk op de 11de, 22ste, 49ste en 52ste plaats in dit overzicht.

Dit zijn de snelste marathons

De studie bracht ook aan het licht welke de snelste marathons ter wereld zijn. Op de eerste plaats staat de H.C. Andersen Marathon in Odense (Denemarken). De gemiddelde eindtijd bedraagt hier 3:51:22. Dit is meteen ook de marathon met de schoonste lucht wereldwijd! De tweede snelste marathon is de Swiss City Marathon in Luzern (Zwitserland) met 3:51:33. En op de derde plaats staat ‘onze’ AG Antwerp Marathon! De gemiddelde finishtijd hier bedraagt 3:52:12, dus het verschil met de top-2 is niet eens zo groot. 


De
traagste marathons bevinden zich overigens in Azië. Helemaal bovenaan staat de Standard Chartered Kuala Lumpur Marathon (5:41:47). Dit heeft te maken met de luchtvervuiling in combinatie met warme temperaturen.

Uiteraard is dit ‘maar’ een studie en veel lopers zullen het hier wellicht niet mee eens zijn. Dat hoeft ook niet, maar het geeft wel een interessant beeld van hoe heel wat factoren de totaalervaring van een marathon beïnvloeden. En natuurlijk zijn we trots dat Antwerpen ertussen staat!

De volledige resultaten van de studie van The Sole Supplier vind je hier.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?