Studie bewijst: One Mile a Day heeft veel positieve effecten op kinderen

One Mile a Day, het project dat Energy Lab vorig jaar in samenwerking met Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) lanceerde in de Belgische scholen, is een succes.

In meer dan 800 scholen lopen kinderen en leerkrachten dagelijks een mijl, wat volgens de KU Leuven meerdere positieve effecten tot gevolg heeft.

Het concept van One Mile a Day is eenvoudig. Dagelijks lopen of wandelen kinderen en leerkrachten een mijl (1,6 kilometer) om de lesblokken te onderbreken. Al snel zagen heel wat schooldirecties daarvan het nut in, waardoor de teller ondertussen op 818 deelnemende scholen staat.

Die scholen hebben stuk voor stuk de goede beslissing genomen, bewijst een onderzoek van de KU Leuven. In opdracht van Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits volgde een onderzoeksgroep van de Leuvense universiteit 550 leerlingen van 5 tot 13 jaar. Dat gebeurde tijdens drie metingsmomenten: bij de start van het project, na 3 maanden, en na een halfjaar.

Uiteraard bleken de kinderen na zes maanden One Mile a Day fitter dan in het begin van het project. Gemiddeld liepen ze de 1,6 kilometer twintig seconden sneller. Maar de KU Leuven ondervond dat One Mile a Day nog veel meer voordelen biedt. Zo worden de kinderen er gelukkiger van en maken ze minder ruzie met hun leeftijdsgenoten. Ze concentreren zich ook beter en hebben meer oren naar wat ouders en leerkrachten zeggen. Omdat de kinderen die dagelijkse mijl in groep lopen of wandelen, verbetert ook hun onderlinge band.

One Mile a Day past helemaal in de missie van Energy Lab en Golazo Groep: zo veel mogelijk mensen en kinderen aan het bewegen krijgen. One Mile a Day wil uiteraard graag verdergaan op de ingeslagen weg en nog meer scholen in beweging zetten. Je school registreren, doe je via www.onemileaday.be.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?