‘Stretchen voor het lopen is zinloos’

Of je nu rek- en strekoefeningen doet voor het lopen of niet, de kans op blessures blijft even groot. Dat blijkt uit een onderzoek van Daniel Pereles van de George Washington University.

Stretchen is zinloos, concludeert Daniel Pereles. Naar het waarom heeft hij echter het gissen. (foto belga)
Het onderzoek richtte zich eigenlijk op de meest voorkomende blessures onder lopers op amateurniveau. Dat bleken gescheurde kruisbanden, verwondingen aan de voeten en enkels en pijnlijke knieën te zijn.

“Blijkbaar is hardlopen een zware sport”, aldus Pereles. De oorzaak van de blessures lag vaak in een hogere Body Mass Index, of een oude, dan wel chronische blessure.

Pereles concludeerde uit zijn onderzoek eveneens dat stretchen voor het lopen zinloos is. Meer zelfs, mensen die ineens wel gaan stretchen voor het hardlopen, of er juist plotsklaps mee stoppen, zouden veel meer kans hebben op een blessure. Van de drieduizend onderzochte hardlopers die hun routine hetzelfde hielden, kreeg 1 op de 6 een blessure. Van degenen die hun opwarmroutine veranderden, had bijna 1 op de 4 kans op een blessure.

Waarom stretchen niet helpt en waarom een verandering in de gebruikelijke warming-up een recreatieve hardloper blessuregevoeliger maakt, is voor Pereles gissen. “Het is nogal vreemd. Ik snap er ook niets van”, aldus de onderzoeker.

Eerder onderzoek naar rek- en strekoefeningen vond Pereles overigens niet gelden voor recreatieve hardlopers. Zijn collega-onderzoekers richtten zich namelijk altijd op professionele atleten die korte afstanden voor hun rekening namen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?