‘Stretchen helpt niet’

To stretch or not to stretch? Volgens een onderzoek van de Amerikaanse atletiekbond maakt het niet uit of je al dan niet rekt. Lopers die het zo gewoon zijn, blijven het wel best doen.

Ook voor de Franse president Sarkozy maakt het niet of hij al dan niet stretcht, tenzijhij het zo gewoon is. (foto belga)
Aan het onderzoek van USA Track & Field deden ongeveer 3.000 lopers mee. De ene helft werd gevraagd om gedurende drie maanden te rekken voorafgaand aan de training, de andere groep moest dat juist niet doen. Beide groepen bleken na afloop van het onderzoek een gelijk risico op blessures, namelijk 16%.

“Het onderzoek komt dus tot de algemene conclusie dat wel of niet rekken niet uitmaakt, maar er zijn daarnaast ook enkele opvallende details naar voren gekomen”, aldus onderzoeksleider Alan Roth

“Als je altijd al hebt gestretcht, kan je dat maar beter blijven doen. Lopers die normaal voor de training rekten en daarmee stopten, kregen namelijk tweemaal zoveel klachten.”

Daarnaast is het opvallend dat de volgende variabelen de blessurekans evenmin beïnvloedden: geslacht, omvang van de training, lenigheid, loopniveau en leeftijd. Lopers met een hogere body-mass-index of met een recente of chronische blessure zijn dan weer wel vatbaarder voor blessures.
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?