Strava onderzocht: moeder, waarom lopen wij?

Strava wou weleens weten waarom lopers eigenlijk zo veel lopen. En dus vroegen ze het gewoon aan hun gebruikers!

Voor de grootste studie die Strava ooit deed naar loopmotivatie vulden meer dan 25.000 Strava-gebruikers van over de hele wereld een vragenlijst in. De studie biedt inzicht in waarom we lopen en welke zaken lopers kunnen motiveren. Dit zijn de interessantste bevindingen uit de studie, die de toepasselijke naam ‘Why we Run’ kreeg:

1. Verboden te snoozen!
Uit de bevraging blijkt dat amper iets meer dan 10 procent van alle lopers écht houdt van lopen in de vroege ochtend. Zo’n 45 procent doet het wel, maar vindt het toch lastig om niet op die verleidelijke snooze-knop te drukken wanneer de wekker afloopt. Vooral in de winter vinden velen het lastig om zich uit bed te slepen, maar ze doen het toch omdat ze weten dat ze zich achteraf supergoed gaan voelen!

2. Meer kracht en beter zelfbeeld
Een van de grootste motivaties om te lopen is het ontwikkelen van kracht. Zeker voor de helft van alle lopers is sterker worden een van de voornaamste redenen waarom ze zoveel sporten. Een andere belangrijke drijfveer is om een mooier lichaam te krijgen, wat dan weer leidt tot een positiever zelfbeeld.

3. Samen lopen
Voor 54 procent van de ondervraagde vrouwen is lopen ideaal, omdat het een eenvoudige sport is die ze makkelijk kunnen inplannen in hun privé- en professioneel leven. Vrouwen hechten ook veel belang aan het sociale aspect van lopen. Zo’n 36 procent vindt lopen extra motiverend als ze weten dat ze het met een vriend(in) of in een groep kunnen doen.

4. Lopen = een basisbehoefte
Wanneer lopers zich niet goed voelen, gaan ze sporten om te voldoen aan 5 basisbehoeften: behoren tot een groep, controle krijgen en houden, zelfverwezenlijking bereiken, fysieke voordelen en mentale voordelen ervaren. Een kleine 10 procent van alle ondervraagden geeft aan dat lopen al deze basisbehoeften vervult!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?