Straffe tijden, beklijvende spurt en finish van Sam De Bruyn in marathon van New York

Het voorbije weekend vond de marathon van New York plaats, een van de meest prestigieuze loopevenementen ter wereld. Er waren meerdere opvallende gebeurtenissen.

Dat de marathon van New York bijzonder populair is, is een open deur intrappen. Eerder dit jaar probeerden meer dan 100.000 mensen een startnummer te versieren voor deze wedstrijd, maar er is ‘slechts’ ruimte voor 50.000 deelnemers. Een van hen was Lelisa Desisa uit Ethiopië. Hij won de marathon bij de mannen in 2u05’59” na een beklijvende spurt met Shura Kitana (zie video hieronder). De winnaar van vorig jaar, Geoffrey Kamworor, finishte een halve minuut later als derde. De winnende tijd van Desisa was de op een na snelste ooit in New York. Alleen Geoffrey Mutai liep in 2011 sneller (2u05’05”).

Vierde zege voor Keitany

Ook bij de vrouwen zagen we een knappe prestatie. Toploopster Mary Keitany won de marathon van New York in 2014, 2015 en 2016. Na een jaartje zonder gouden medaille pikte ze zondag de draad weer op. De Keniaanse finishte in 2u22’48” en zette eerste achtervolgster Vivian Cheruiyot op enkele minuten. Ook bij de vrouwen eindigde de laureate van vorig jaar als derde: thuisloopster Shalane Flanagan.

Keitany is 36 jaar, dus de kans lijkt klein dat ze het New York-record van de Noorse Grete Waitz nog zal verbeteren. Zij won in de jaren 70 en 80 liefst negen keer de marathon. Keitany bleef in The Big Apple trouwens net boven het parcoursrecord. Dat blijft nog minstens een jaar in handen van Margaret Okayo, die in 2003 een tijd van 2u22’31” neerzette.

Sam & Frank

Zoals je in ons vorige running.be magazine las, nam ook Sam De Bruyn deel aan de marathon. De radiopresentator van Qmusic liep recent een dubbele longontsteking op, en kreeg pas in laatste instantie groen licht van zijn begeleiders om te starten. Aankomen was dus al een prestatie op zich, wat ook lukte: 5u05’33”. Sam had het schijnbaar enorm lastig in de slotfase, want na kilometer 35 kwam hij door in 4u09′. Hij had dus een klein uur nodig voor de laatste zeven kilometer. Sam liep de marathon voor een goed doel: Mediclowns. Dat deed hij samen met Medialaan-weerman Frank Duboccage. Die bleef met 3u55’17” netjes binnen de 4 uur.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?