Steven Sleuyter 14e in Spartathlon

Steven Sleuyter is het voorbije weekend 14e geworden op de befaamde Spartathlon. Hij deed 28u12'05" over de 245 km van Athene naar Sparta, goed voor de op een na beste Belgische tijd ooit.

De Spartathlon is in feite een reconstructie van de 245 km die de Griekse soldaat Phidippides in 490 voor Christus zou afgelegd hebben. Hij liep die afstand van Athene naar Sparta omdat de Atheense koning hem tijdens de Perzische oorlog gedwongen had hulp te gaan vragen aan de Spartanen. Volgens de overlevering zou hij dat binnen de 36 uur gedaan hebben, meteen ook de tijdspanne waarin de deelnemers van de Spartathlon moeten finishen. Het is ook traditie dat de finishers meteen na de aankomst passeren bij het standbeeld van de Spartaanse koning Leonidas om zijn voeten te kussen.

Steven Sleuyter had aan de meet nog bijna zes uur voorsprong op de deadline. “Nooit gedacht dat ik ooit tussen mijn helden kon lopen. Enorm veel respect voor alle Belgen die hier ooit gestart of gefinisht zijn, Deze race is onnoemlijk zwaar”, reageerde hij na de finish op zijn Facebook-pagina.

De 43-jarige Oostendenaar zette met 28u12’05” de tweede beste Belgische tijd ooit neer in de klassieker. Paul Beckers blijft nationaal recordhouder met 25u05’48, in 1992 goed voor de tweede plaats. De 57-jarige Luc Dejaeger-Braet werd 33e in 30u39’22”, de 48-jarige Hugo Derycke finishte als 163e in 35u18’40”.

Ivan Cudin kwam in Sparta als eerste over de meet in 22u29:29. De Italiaan won ook al in 2010 en 2011. Ter vergelijking: het parcoursrecord (20u25’00”) staat sinds 1984 op naam van thuisloper Yiannis Kouros. Dat de wedstrijd loodzwaar is, wordt bewezen door het feit dat slechts 207 van de 359 gestarte deelnemers de finish bereikten.

In het septembernummer van running.be magazine vind je een uitgebreid interview met Steven Sleuyter. Nu te koop in de krantenwinkel!

running.be magazine
Koen Wauters over lopen als verslaving, dwars door Hasselt met Hanne Troonbeeckx en Virginie Claes, zeven looptruitjes voor de herfst, tips voor een veilige looptraining in het verkeer, jullie mooiste vakantieselfies, een twaalfwekenschema van Paul Van Den Bosch voor de Brussels 10K Gaston Roelants, de muzieklooplijstjes van Studio Brussel, alles wat je altijd al wilde weten over compressiekledij, Elodie Ouedraogo over designer sneakers, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 4 september in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?