Sterk finishen? Luister dan niet vanaf het begin naar muziek

Heel wat mensen luisteren naar muziek terwijl ze lopen, want dat stimuleert hen om door te gaan. Maar soms is het beter om die oordopjes even uit te laten.

Denk even aan je vorige wedstrijd. Meer bepaald aan de eerste kilometers. Je kan eindelijk je energie kwijt na een rustige trainingsweek, sommige collega-lopers gaan er wel erg snel vandoor en honderden toeschouwers moedigen je aan. Er zijn met andere woorden heel wat factoren waardoor je mogelijk sneller loopt dan goed voor je is. En een te hoog tempo kan je later in de race zuur opbreken.

Als je van jezelf weet dat je makkelijk meegaat in de flow, is het verstandig om niet vanaf het begin naar muziek te luisteren. Want zo’n opzwepende melodie is een extra stimulans om (nog) sneller te lopen. In het tweede deel van de wedstrijd – wanneer er veel minder factoren je sneller doen lopen – is het wel een goed idee om je oordopjes in te steken.

Wil je toch graag gedurende heel de race met muziek in de oren lopen? Pas dan je playlist aan. Als in: zet nummers met een lager aantal beats per minute in het begin van de lijst. Hoe verder op de afspeellijst, hoe hoger de bpm van de nummers. De muzieklooplijstjes die Stijn Vlaeminck van Studio Brussel tweemaandelijks voor running.be maakt, kan je alvast gebruiken als leidraad.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.