Steeds meer joggers op kerkhoven

Een kerkhof is doorgaans een oase van rust en dat trekt ook niet-rouwenden aan. In sommige steden worden begraafplaatsen zelfs speciaal toegankelijk gemaakt voor wandelaars en joggers.

Omdat er veel vraag is naar groen in de stad worden steeds meer kerkhoven omgetoverd tot begraafparken met bomen, bankjes, vijvertjes en paden. Zo ook in Gent. “We hebben bijvoorbeeld de wandelpaden vervangen door grasstroken. Die zijn perfect voor wandelaars en joggers”, zegt schepen Catharina Segers in Het Nieuwsblad.

“We hebben er al wel enkele klachten over gekregen. Maar ik zie het probleem niet, zolang de joggers respect tonen, stil zijn en zich gepast kleden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze sprintoefeningen doen of de graven gebruiken om te stretchen of te springen.”

In Denemarken gebeurt het al lang. Daar worden kerkhoven zelfs gebruikt om te picknicken en te frisbeeën. “In Vlaanderen heerst vaak nog schroom rond dood en rouw”, zegt Wouter Van Bellingen, de bevoegde schepen in Sint-Niklaas. “Maar door begraafplaatsen toegankelijker te maken, worden ze weer een gewoon deel van het leven. Wij hebben een gedenkbos op de parkbegraafplaats Heimolen. Mensen komen hier makkelijk wandelen of joggen.”

Ook in Antwerpen willen ze van de kerkhoven trekpleisters maken voor niet-rouwenden. “Het Schoonselhof promoten we al van bij het begin als een parkbegraafplaats. We hebben het zopas nog vergroend”, zegt Hendrik De Bouvre, afdelingshoofd van de Antwerpse begraafplaatsen. “En het werkt: dagelijks komen er mensen wandelen, fietsen en joggen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?