Start to Run-bedenkster schakelt over op fiets

Mieke Boeckx leerde haar volk lopen met haar populaire Start to run-programma. Ondertussen heeft ze zelf de loopschoenen wel noodgedwongen moeten inruilen voor de fiets.

“De overstap van de loopschoenen naar de koersfiets was noodgedwongen”, zegt Boeckx in Gazet van Antwerpen. “Twee jaar geleden onderging ik een zware operatie aan de knie en diende ik te stoppen met lopen. Aangezien fietsen een knievriendelijke sport is, was de keuze snel gemaakt. Want dat ik wilde blijven bewegen, stond vast. Ik was 36 jaar lerares LO en heb mijn hele leven aan sport gedaan, ik zou absoluut niet zonder kunnen.”

“Het deed wel pijn dat ik moest stoppen met lopen, ik mis het zelfs nog altijd. Maar anderzijds had ik het al voor een groot stuk gezien. Ik had vijftien marathons achter mijn naam, waarvan ik er meer dan de helft onder 3:20 uur heb gelopen. Ik liep in New York, Londen, Parijs, Berlijn en Rotterdam, kortom de grootste marathons ter wereld. Maar de gezondheid primeert echter en als ik dan toch nog wil bewegen, dan liefst met mijn eigen knieën”, lacht Boeckx.

“Maar fietsen is ook leuk, dat doe ik samen met mijn man. We zijn allebei met pensioen en hebben dus voldoende tijd om onze hobby uit te oefenen. Dit jaar staan al 12.000 kilometer op de teller en daar komen er zeker nog een aantal bij, want we proberen toch een keer of vijf per week te fietsen.”

“Het verschil met lopen? Lopen kan je elk seizoen en je kan je verstand op nul zetten. Bij het fietsen moet je altijd rekening houden met de fietsers voor en achter je, de andere weggebruikers en het wegdek. De kans op een blessure is bij het fietsen kleiner, die op een valpartij dan weer groter. Het heeft zijn voor- en nadelen.” 

DOORBRAAK IN ’95

De echte doorbraak van Start to run kwam er in 1995. “Het heette toen nog joggen voor beginners. Ook voordien werkte ik aan schema’s, maar toen ik in ’95 moest stoppen met het lopen van marathons, besloot ik me daarop toe te leggen.”

“Op drie jaar tijd had ik duizend mensen leren joggen. Ik richtte een clubje op in Herentals en die doet het nog altijd goed met een kleine honderd leden. De Vlaamse Atletiekliga sprong in 2001 mee op de kar en zag het ledenaantal fors toenemen, een groei die tot op de dag van vandaag aanhoudt. Het gevolg was dat stadslopen als de DVV Antwerp 10 Miles en HBvL Dwars Door Hasselt steeds meer gevolg kenden.”

Gevraagd naar het geheim achter het succes van de Start to run, antwoordt Boeckx het volgende: “Het is een laagdrempelige manier om aan sport te doen en vooral het groepsgevoel heeft hier een succes van gemaakt. De mensen zijn meer geneigd zich in te zetten wanneer dat in groep gebeurt. Wanneer het wat minder goed gaat of de goesting ontbreekt, trekken ze zich op aan de collega’s.” 

De 60-jarige wordt nog vaak gevraagd om uitleg te komen geven over Start to run. “Ook voor de opening van een Finse piste nemen ze vaak contact met me op of om toelichting te geven bij een cursus Start to run. Ik ben blij dat mijn inzet grotendeels wordt geapprecieerd.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?