Start 2 Run met Evy steekt (ex-)kankerpatiënten hart onder de riem

Donderdag 4 februari is Wereldkankerdag. Jaarlijks krijgen zo'n 70.000 Belgen te maken met de ziekte.⁠⁠ Evy Gruyaert steekt op de Facebookpagina van Start 2 Run (ex-)kankerpatiënten een hart onder de riem.

“Uit onderzoek van Harvard blijkt dat lopen de kans op kanker vermindert, maar nooit uitsluit”, post Evy. “Ik vind het belangrijk om (ex-)kankerpatiënten, lotgenoten en iedereen die van dichtbij of veraf met kanker te maken krijgt, te inspireren en te motiveren om te blijven bewegen.”

Dat doet de ambassadrice van Start 2 Run door doorheen de dag verhalen van straffe vrouwen te delen. “Zij vonden elk op hun eigen beurt de weg naar Start 2 Run. Ondanks alle tegenslagen die op hun pad kwamen, tonen ze dat ze veerkrachtig zijn en nooit opgeven.”

Zo is er het verhaal van Lily. “Zij werd in 2017 geconfronteerd met borstkanker”, vertelt Evy. “Tijdens haar ziekte bleef ze wandelen en heel rustig lopen. Ze voelde dat het allemaal wat moeizamer ging en meer energie vroeg van haar lichaam. Maar niets hield haar tegen. Elke dag zette ze door. Vandaag kan ze zelfs gemakkelijk 10 km lopen zonder moe te zijn. De snelheid, daar kijkt ze niet echt naar. Dat is voor haar minder van belang.”⁠ ⁠

“Voor haar ziekte liep Lily al op regelmatige basis. Na haar operatie en bestralingen ging het lopen iedere keer weer beter. Zo gaat ze nu enkele keren in de week lopen met een vriendin. Verbonden door verdriet en verlies, trekken ze elkaar erdoor. Wanneer iemand van hen het moeilijk heeft, bellen ze elkaar en zijn ze weg. Al lopend, om de gedachten te verzetten.”

“Een runningbuddy dat is voor het leven! Twee doorzetters, dat bewonder ik enorm. Goed dat jullie elkaar hebben gevonden en blijven steunen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?