Steven Vos, sporthooglereraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, onderzocht diverse loopapps. In Het Belang van Limburg formuleert hij zijn conclusie: “Ze focussen zich in de eerste plaats op prestaties, waardoor ze op lange termijn het blessurerisico vergroten.”
In De ochtend op Radio 1 stak Vos wel een pluim op de hoed van de Start2Run-app, waarvan Evi Gruyaert het gezicht is. “Die gebruikt wél een opbouwend schema en houdt rekening met de gezondheid van de loper. Zeker bij beginnende lopers – die hun eigen lichaam nog niet goed kennen – is dat nodig om blessures te voorkomen.”
Paul Van Den Bosch, betrokken bij de Start2Run-app, kwam ook aan bod op Radio 1: “Wij hechten inderdaad heel veel belang aan de opbouw. Al is het wel onmogelijk om blessures te voorkomen. Dat heeft niet zozeer te maken met de app. Ook als je traint met een persoonlijke coach, kan je blessures nooit helemaal uitsluiten. Maar wij stellen onze programma’s wel zo verantwoord mogelijk op om het risico zoveel mogelijk te beperken. Beginnende lopers gidsen we in tien weken naar een halfuur ononderbroken lopen. Da’s verantwoord.” Van Den Bosch zette nog een andere troef van de app in de verf: “We formuleren voor elk schema beginvoorwaarden. Als je wil trainen voor doel x, moet je wekelijks x-aantal trainingen van een bepaalde duur aankunnen. Zo voorkomen we heel wat miserie, want lopers beginnen niet onbezonnen aan trainingen die ze misschien niet aankunnen.”
Het volledige gesprek kan je herbeluisteren via onderstaande link.