‘Sporten voor ontbijt geneest suikerziekte’

Diabetes II kan je genezen door voor het ontbijt te sporten. Dat willen onderzoekers van de Universiteit Hasselt bewijzen met een grootschalig onderzoek.

Diabetes II is de vorm van suikerziekte die je krijgt door overgewicht en te weinig beweging. Door te sporten en meer te bewegen kan je de symptomen bestrijden: je suikergehalte zal dalen en je gewicht zal afnemen. Professor Dominique Hansen van de UHasselt wil echter de oorzaak van het probleem aanpakken en diabetes II genezen.

Uit onderzoek bij jongvolwassenen bleek al dat sporten voor het ontbijt de sleutel tot succes kan zijn. De spieren hebben dan suikers en vetten nodig voor de verbranding. De vetzuren, die een belangrijke rol spelen in de insulineresistentie die suikerziekte veroorzaakt, worden dan letterlijk weggebrand.

50 PROEFKONIJNEN

Vanaf januari start het team van professor Dominique Hansen, samen met de Universiteit Maastricht en Gent, een grootschalige proef bij 50 patiënten.”De helft komt hier bewegen en krijgt daarna ontbijt, de andere helft moet eerst thuis ontbijten”, zegt Hansen in Het Belang van Limburg. “Het gaat om mannen tussen 40 en 75 jaar met diabetes II die geen insuline spuiten en geen hartproblemen hebben. Vrouwen komen niet in aanmerking voor de proef omdat de hormonale schommelingen in het bloed meten moeilijker maakt.

“De proefpersonen moeten aan uithoudingstraining doen: drie keer per week 45 minuten joggen, wandelen of fietsen. Krachttraining is er niet bij. Het werkt ook alleen maar als het volgehouden wordt: als mensen achteraf opnieuw aankomen en stoppen met bewegen, keert de diabetes terug.”

20.000 EURO VOOR ONDERZOEK

De Koning Boudewijnstichting reikt alvast de gegeerde driejaarlijkse prijs van het ‘Fonds Yvonne en Jacques François-de Meurs’, goed voor 20.000 euro, uit aan Hansen. Prinses Astrid komt de laureaat donderdag feliciteren en een praatje slaan met enkele toekomstige proefpersonen.

Mannelijke kandidaten met diabetes II mogen zich nog altijd melden via dominique.hansen@uhasselt.be.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?