Sinds de invoering van de coronamaatregelen raden gezondheidsexperts ten zeerste aan om te blijven bewegen. Dat doen jullie massaal, zo blijkt uit het grote succes van ons online sportplatform KeepMoving. In een recent gesprek met tv-zender Sporza vertelde sportarts Ruud Van Thienen onlangs waarom het net nu zo belangrijk is om regelmatig te sporten, en wat de voordelen ervan zijn.
Minder kans en sneller herstel na infecties
“Genoeg sporten is een van de meest efficiënte manieren om het immuunsysteem te boosten. Als je het op de juiste manier doet, dus niet te weinig en niet te veel, kan je jouw kans op een virale luchtweginfectie met 50 procent verkleinen. Dat is echt enorm, iets wat een medicijn nooit zal kunnen. De meeste mensen die niet sporten, krijgen 3 à 4 virale infecties per jaar. Ze zullen er niet altijd doodziek van zijn, maar bijvoorbeeld wel verkouden. Wie voldoende sport, zal maar 1 of 2 keer per jaar zo’n infectie hebben. Dat effect is al lang bekend en geldt in het algemeen voor de meeste verkoudheids- of coronavirussen. Of dit ook voor het nieuwe coronavirus geldt, is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. Wie sport zal gemiddeld gezien wel de beste overlevingskansen hebben, al spreken we dan over overleven of overlijden en dan gaat het om zeer ernstige infecties. Ook bij een milde infectie zien we dat sporters sneller recupereren en sneller weer hun normale activiteiten kunnen hervatten.”
“Tijdens het sporten gaat de hartslag omhoog en neemt de doorbloeding van de weefsels toe. Zo raken de witte bloedcellen, die als taak hebben de micro-organismen aan te vallen, beter ter plaatse. Ze kunnen hun job beter doen in de slijmvliezen van de wangen en de neus. De kwaliteit van die witte bloedcellen zal ook beter zijn bij iemand die sport. Je ziet dat bijvoorbeeld bij iemand die een vaccinatie moet krijgen. Als die persoon gaat sporten in de uren voor de vaccinatie, maakt hij/zij door het vaccin meer antilichamen aan.”
Effect van sport op kanker
“Recent is ook onderzoek gebeurd naar het effect van sport op kanker. Witte bloedcellen vallen ook beginnende tumoren aan. Daardoor ligt de kans op kankers 20 tot 50 procent lager bij mensen die voldoende sporten. Vooral voor borst-, maag-, eierstok- en dikkedarmkanker is dat al duidelijk bewezen. Als er ooit een medicijn ontdekt wordt waardoor de kans op borstkanker met 20 procent zakt, wordt die firma schatrijk. Maar je kan het dus ook gewoon door te sporten.”
Hoeveel moet je sporten?
“Na 4 of 5 weken ondervind je doorgaans de voordelen van sporten, dus even volhouden is de boodschap voor beginners. De WHO raadt aan om 150 minuten gematigd te sporten of de helft daarvan intensief. Ik zeg: 3 of 4 keer per week een half uur tot 40 minuten eens goed zweten. Daarmee zal je alle gezondheidsvoordelen van sporten ervaren.”
“Hoe je sport of beweegt, maakt niet uit. Wandelen is nog altijd beter dan niets doen maar het is meestal nog niet genoeg om de vruchten van sporten te plukken. Daarom spreek ik over zweten. Dit is een goede indicator van intensiteit. Je mag tijdens het sporten goed zweten maar je moet nog net in volzinnen kunnen spreken. Dat is een graadmeter die de meeste mensen wel kunnen controleren.”
Ruud Van Thienen heeft het ook nog over de gunstige invloed van sporten op de hersenen, depressie, dementie en je humeur in het algemeen. Want door te sporten voel je je fitter, heb je een beter humeur, slaap je lekkerder… Je wordt er gewoon een gelukkigere mens door!
Bron: Sporza