Sport je best ’s ochtends of ’s avonds?

Wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben onderzocht of 's ochtends dan wel 's avonds sporten tot betere resultaten en een betere gezondheid leidt. Dit is hun conclusie ...

Twaalf weken lang hebben Nederlandse wetenschappers onder leiding van professor Patrick Schrauwen, gespecialiseerd in voeding en bewegingswetenschappen, een groep ochtend- en een groep avondsporters gevolgd.

De proefgroep die ’s avonds ging lopen of fietsen, deed het opvallend beter dan zij die ’s ochtends actief waren. “Op vlak van verandering in lichaamsgewicht, vetpercentage en insulinegevoeligheid zagen we betere waarden bij de avondsporters”, vertelde Schrauwen aan de Nederlands-Limburgse regionale zender L1

Schrauwen is een autoriteit op vlak van diabetes en de verschillen in insulinegevoeligheid zijn voor hem dan ook een belangrijke vaststelling. “Hoe beter het insulinehormoon werkt, hoe sneller suikers uit het bloed worden afgevoerd. Na de training verbeterde dit hormoon bij de avondgroep meer dan bij de ochtendgroep”, aldus Schrauwen.

BIOLOGISCHE KLOK

Op de vraag waarom de avondsporters beter scoren, hebben Schrauwen en zijn team nog geen antwoord. Ze vermoeden dat het te maken heeft met de biologische klok, maar verder onderzoek daaromtrent is nodig.

Schrauwen benadrukt ook nog dat ochtendsporten zeker niet slecht is. “Bewegen is sowieso goed, of je dat nu in de ochtend of in de avond doet. Maar als je in de avond sport, heeft het meer effect”, aldus de Nederlandse professor, die met zijn onderzoek ook de New York Times haalde.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?