Spierpijn verminderen? 3x natuurlijke pijnstillers

Drie natuurlijke alternatieven om spierpijn tijdens en na de inspanning te verzachten.

De kans is groot dat je tijdens of na een pittige loopsessie (een intensieve training of loopwedstrijd) weleens pijn ervaart. Op hoog niveau grijpen duuratleten vaak naar pijnstillers, zoals ibuprofen of aspirine, voor en tijdens een wedstrijd of competitieperiode. Maar dat is niet altijd even onschuldig en zeker niet nodig voor recreatieve sporters. Gezien je als recreant niet tot het uiterste hoeft te gaan tijdens een inspanning, zijn pijnstillers sterk af te raden. Maar dat betekent niet dat je niets kan ‘innemen’ om die spierpijn te verminderen. Deze voedingsmiddelen zijn natuurlijke alternatieven die pijnstillend kunnen werken:

1. Curcumine

Dit poeder is verkregen uit de kurkumawortel en doeltreffend bij verschillende ontstekingsmolecules en enzymes die pijn veroorzaken. Volgens onderzoek zou dit kruid zelfs spierafbraak verminderen, stress en pijn bij fietsers reduceren en pijn verlichten bij mensen die lijden aan artrose.

Voeg dus gerust wat kurkuma aan je gerechten toe, maar besef dat de beperkte hoeveelheid die je bij je eten gebruikt helaas geen invloed zal hebben op je pijn. Een supplement, dat ook zwarte peper bevat (een combinatie die het effect versterkt), zou wel kunnen helpen.

2. Omega 3-oliën

Omega 3-vetzuren hebben een ontstekkingsremmende werking, waardoor ze onder meer zwellingen verminderen. Studies tonen aan dat omega 3-vetzuren gelijkaardige effecten hebben als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs), zoals Ibuprofen. Om pijn en ontstekingen te verhelpen kan je kiezen voor een puur omega 3-supplement, maar ook via je voeding kan je al heel wat omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Consumeer vette vis (zalm, makreel, …), lijn- en chiazaad en walnoten.

3. Cannabis

De wetenschap die de effecten van cannabis op de gezondheid onderzoekt, is nog beperkt. Maar de Harvard-geschoolde holistische dokter Jordan Tischler, deskundige in medische applicaties van cannabis, stelt dat marihuana “kan dienen om het gebruik van NSAIDs te beperken en zelfs overbodig te maken in sport.” Legale cannabis kan helpen om na een wedstrijd pijn te behandelen dankzij de ontstekingsremmende en spierontspannende effecten ervan. Totdat er meer bekend is over deze natuurlijke pijnstiller raden we aan om bij hevige pijn toch eerst te experimenteren met curcumine en omega 3-vetzuren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.