Spiegel doet beginners beter lopen

Trainingen op een loopband voor een spiegel verbeteren de prestaties van beginnende hardlopers. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise.

Met een spiegel voor de loopband kunnen beginners hun bewegingen beter coördineren. (foto telegraph)
Onderzoekers van de Britse Teesside University lieten 10 mannen verschillende loopsessies afwerken op een loopband. Soms keken de proefpersonen tijdens de training naar een spiegel en soms naar een statische afbeelding.

Tijdens het experiment werd de hartslag, zuurstofopname en reactiesnelheid van de mannen geregistreerd. Uit die metingen bleek dat beginnende lopers beter presteerden wanneer ze naar hun spiegelbeeld keken.

Onderzoeksleider Daniel Eaves vermoedt dat hardlopers profiteren van spiegels, omdat ze de bewegingen van hun ledematen beter kunnen coördineren wanneer ze hun spiegelbeeld in de gaten houden.

“Wat we zien beïnvloedt de manier waarop we de bewegingen van onze ledematen in goede banen leiden”, aldus Eaves. “Als je net met hardlopen begint, zijn spiegels ideaal om een loopstijl te ontwikkelen waarmee je zo min mogelijk kracht verspilt.”

Gevorderde lopers bleken tijdens het experiment echter niet te profiteren van het uitzicht op hun spiegelbeeld. Als je puur op snelheid wilt trainen, leidt een spiegel te veel af, zo vermoeden de onderzoekers.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?