Special: de loopschoenen van 2013

Hebben de lentekriebels je uit je loopwinterslaap doen ontwaken? Nu nog een paar goede schoenen en de piste in! Je leest er alles over in de schoenenspecial van running.be magazine!

Hieronder vind je al een beknopt overzicht van alle besproken schoenen. In running.be magazine van maart vind je het uitgebreide overzicht van de voorjaarscollecties, met gedetailleerde testverslagen en besprekingen. Plús een gids met alles wat je moet weten over loopschoenen!

Schoenenspecial 2013
< 100 euro
Mizuno Wave Ovation 2
Prijs: 99 euro
Gewicht: 290 g (voor schoenmaat 42)
De Wave Ovation is de instapschoen van Mizuno. Geschikt voor alle lopertypes en voor lange of minder lange afstanden. Een eenvoudige schoen, zonder de hightech van de topmodellen, maar wel met de succesrecepten zoals de wave (de bliksemvormige plaat in de zool).
Kalenji Kiprun SD
Prijs: 79,95 euro
Gewicht: 295 g (voor schoenmaat 43)
Kalenji, het huismerk van sportketen Decathlon, mikt met de erg lichte Kiprun SD op lopers die afstanden tot maximaal 10 kilometer malen. SD staat dan ook voor Short Distance.
Kalenji Kiprun Medium Distance
Prijs: 59, 95 euro (94,95 euro voor de waterdichte versie)
Gewicht: 335 g (voor schoenmaat 42)
Ontworpen voor lopers met een neutraal looppatroon, die middellange afstanden op de weg lopen. De Kiprun MD mikt op 10 kilometerlopers tot halvemarathonlopers. De schoen bestaat ook in een waterdichte uitvoering.
Kalenji Kiprun Long Distance:
Prijs: 99,95 euro
Gewicht: 290 g (voor schoenmaat 39)
Ontworpen voor lopers met neiging tot proneren. De Kiprun LD mikt op marathonlopers: de combinatie van demping met stabiliteit is immers ideaal voor dit soort wedstrijden.
adidas Falcon Elite 2
Prijs: 80 euro
Gewicht: 227 gram (vrouwen 38)
Een lichte en comfortabele loopschoen, maar wat er vooral leuk aan is, is dat je de schoen helemaal zelf kan samenstellen en bestellen op de website van adidas.
Merrell Bare Access 2
Prijs: 99,99 euro
Geicht: 198 g
De Bare Access 2 van Merrell is er voor iedereen die de voordelen van zero heel drop (extra stabiliteit, juiste looptechniek), wil combineren met extra demping over de volledige lengte van de zool. De basis van de barefoot technologie is dat men op de middenvoet landt waarbij men zo veel mogelijk contact zoekt met de ondergrond voor optimale stabiliteit. Dit lichtgewicht met lage uitsnijding is perfect voor de overgang naar barefoot schoenen. De Bare Access is gemaakt uit synthetisch sneldrogend leder en ademende mesh met extra stabiliteit ter hoogte van de hiel.
Merrell Mix Master 2
Prijs: 99,99 euro
Gewicht: 283 g
De Mix Master 2 is gemaakt voor de overgang tussen verschillende avontuurlijke activiteiten. Deze minimalistische multi-sport schoen laat je genieten van de barefoot technologie terwijl het toch een lichte demping biedt om het hoofd te bieden aan de robuustere ondergrond. Met de 4mm drop brengt het de voet inderdaad dicht bij de ondergrond voor een betere controle en stabiliteit.
100-130 euro
ASICS GT-2000
Prijs: 130 euro
Gewicht: 325 gram (voor schoenmaat 42)
De GT-2000 is de bestseller van ASICS. Toch schrokken ze er niet voor terug om zool en tussenzool helemaal te vernieuwen. Tegenover zijn voorganger, de GT-2170, onderging deze schoen een grondige make-over.
Saucony Guide 6
Prijs: 125 euro
Gewicht: 283 g (voor schoenmaat 42)
Om het succes en comfort van de Guide 5 te evenaren, heeft Saucony zo weinig mogelijk veranderd aan deze opvolger. Het verbeterde bovenwerk zorgt met zijn ademende constructie voor een stevige pasvorm rond de voorvoet.
Brooks Defyance 6
Prijs: 129,95 euro
Gewicht: 316 g (voor schoenmaat 43)
Een neutrale loopschoen gebaseerd op de antipronatieschoen Adrenaline GTS 12. De extra steun aan de binnenkant van de voet is weggenomen, maar de tussenzool, de propulsieplaat en het bovenwerk zijn identiek.
adidas Supernova Glide 5
Prijs: 130 euro
Gewicht: 318 g (voor schoenmaat 42)
Een neutrale schoen voor de gemiddelde loper. Naast de Glide (neutraal) heeft adidas ook de Ride (overpronatie) en Sequence (zware overpronatie).
adidas Response Cushion 21
Prijs: 110 euro
Gewicht: 332 g (voor het mannenmodel in maat 42)
Een van de klassiekers van adidas: een neutrale schoen met veel demping. Een no-nonsense schoen met een klassieke look zonder veel franjes, maar dit is wel een oerdegelijke loopschoen.
Pearl Izumi E:Motion Road N2
Prijs: 119 euro
Gewicht: 263 g
Pearl Izumi wil met zijn E:Motion-reeks terug naar de basis. De Road N2 is een trainingsschoen voor op straat, met een gemiddelde demping. Ook bijzonder aan de E:motion-reeks is dat het hele binnenwerk naadloos is.
Nike Air Pegasus+ 29
Prijs: 110 euro
Gewicht: 298 g (mannen maat 42) / 245 g (vrouwen maat 38)
Deze klassieker (al de 29ste versie!) is een heel degelijk instapmodel. Een lichte schoen voor neutrale lopers, met veel demping, veel steun en veel comfort.
Mizuno Wave Inspire 9
Prijs: 130 euro
Gewicht: 295 g (voor het mannenmodel in maat 42)
Een lichte schoen, waarmee Mizuno zich op de licht pronerende lopers richt. Een trainingsschoen die ook voor intensieve trainingen of stratenwedstrijden geschikt is.
Merrell Road Glove 2
Prijs: 109,99 euro
Gewicht: 198 g
Met de Road Glove 2 gaat Merrell terug naar de basis van de barefoot schoenen voor het ultieme gevoel met de ondergrond. Dit specifiek barefoot ontwerp (0mm drop, 4 mm demping en 9,5mm hielhoogte) zorgt ervoor dat de voeten één worden met het wegdek. De schoen is verbeterd met een beschermende neus, middenzool demping en reflecterende accenten voor lopen in duisternis, en volledig afwasbare mesh.
> 130 euro
New Balance 1080v3
Prijs: 150 euro
Gewicht: 288 g
De New Balance 1080v3 is een schoen voor neutrale lopers die op zoek zijn naar een hoge demping. Zo maakt New Balance ook nu weer gebruik van het N2-materiaal voor extra demping in de hiel.
ASICS Kayano 19
Prijs: 174,95 euro
Gewicht: 270 g (voor schoenmaat 42)
Met de Kayano gaat ASICS voor een maximum aan comfort, met extra steun voor de overpronerende loper. De Kayano 19 is merkbaar lichter (270 gram voor maat 42) dan zijn voorgangers, maar dit blijft een luxueuze schoen.
Mizuno Wave Rider 16
Prijs: 140 euro
Gewicht: 280 g
De Wave Rider 16 is een van de paradepaardjes uit de Japanse renstal Mizuno. De fabrikant belooft ons een lichte, snelle en dempende schoen, die dankzij de Dynamotion Fit-technologie elke beweging van de voet naadloos volgt.
ASICS GT-3000
Prijs: 150 euro
Gewicht: 300 g
De GEL-3000 werd herdoopt tot de GT-3000. Hij werd lichter, maar het blijft een schoen voor lopers met een late overpronatie. Dat zijn lopers die de neiging hebben om met de tippen naar buiten te lopen.
Brooks Trance 12
Prijs: 165 euro
Gewicht: 345 g
Een stevige schoen voor stevige jongens. Het handelsmerk van deze schoen, is de rupsbandachtige demping, die van de teen tot de hiel loopt, en een stevige impact probleemloos kan opvangen.
Karhu Fast4
Prijs: 145 euro
Gewicht: 311g
Karhu Fast4 is een neutrale stabiliteitsschoen die zeer geschikt is voor de neutrale loper die houdt van een schoen die hem of haar op een aangename manier voorwaarts laat afrollen dankzij de Fulcrum technologie.
Brooks Adrenaline 13
Prijs: 135 euro
Gewicht: 320 g
De nieuwste Adrenaline kreeg vooral een opfrisbeurt aan de onderzool, waar de flexgroeven in de voorvoet iets dieper werden, zodat de zool iets soepeler kan bewegen. Dit blijft wel een schoen met veel steun en demping.
Saucony Triumph 10
Prijs: 149,95 euro
Gewicht: 295 g
Een lichte neutrale schoen. Zoals veel modellen van Saucony heeft deze schoen een beperkte heeldrop van 8mm. De demping achteraan de voet werd vernieuwd, zodat dit een comfortabele schoen blijft.
Stability
Saucony Progrid Echelon 3
Prijs: 130 euro
Gewicht: 298 g
Een neutrale loopschoen voor (zware) lopers die op zoek zijn naar extra steun en demping. De Echelon 3 heeft een bredere basis dan de traditionele loopschoen wat zorgt voor een ideale pasvorm met voldoende steun.
Nike Lunareclipse+ 3
Prijs: 150 euro
Gewicht: 310 g (mannen) / 270 g (vrouwen)
Trainingsschoen voor lopers die op zoek zijn naar een combinatie van extra demping en ondersteuning. Het ademend bovenwerk is prima afgewerkt met duurzaam materiaal en vertoont geen (storende) naden aan de binnenkant.
New Balance 860 V3
Prijs: 135 euro
Gewicht: 328,8 g
Een schoen die tegelijk snel wil zijn,  en veel steun wil bieden aan overproneerders. Altijd een moeilijke combinatie, maar de 860 V3 slaagt er wonderwel in.
Adistar Salvation 3
Prijs: 160 euro
Gewicht: 354 g (heren) / 309 g (dames)
De stevige jongen van adidas: breed, stabiel en veel demping. Adidas gooit al wat het aan technologie in huis heeft in de strijd, om ook de iets zwaardere lopers een aangenaam gevoel te geven.
ASICS Gel Forte
Prijs: 140 euro
Gewicht: 345 g (heren) / 290 g (dames)
De Forte is de maximaal ondersteunende schoen van ASICS. Verschillende lagen demping, een vlakke stabiele zool, een stevig gevoerd bovenwerk, gel units in de hiel, enzovoort.
Brooks Ravenna 4
Prijs: 129,95 euro
Gewicht: 315 g (heren) / 264 g (dames)
De Ravenna 4 zit ergens tussen een neutrale schoen en een ondersteunende schoen. De bijzonderheid zit in het bovenwerk. Rond de middenvoet loopt een elastische band, die de schoen altijd mooi aan de voet laat aansluiten.
Karhu Strong4
Prijs: 150 euro
gewicht: 332 g
Schoen voor de loper die extra stabiliteit (anti-pronantie) nodig heeft. De fulcrum speciaal met een extra steunpunt zorgt voor maximale voorwaartse stuwing. Ideaal voor de loper die een stevige schoen rond zijn voet wenst.
New Balance 1260v2
Prijs: 160 euro
Gewicht: 338,9 gram (heren) / 372 gram (dames)
Deze loopschoen is de top binnen het stabiliteitssegment van New Balance. De schoen is voorzien van Stabilicore, een medium correctiesysteem dat zorgt voor een uitstekende afwikkeling van hiel tot teen.
Cutting edge
Scott T2C Evolution
Prijs: 125 euro
Gewicht: 240 g
De T2C Evolution is een neutrale schoen en ligt ergens tussen een lichte trainingsschoen en een wedstrijdschoen, met een tussenzool van AeroFoam.
adidas Boost
Prijs: 150 euro
Gewicht: 278 g
Adidas ging samen met chemiereus BASF op zoek naar een materiaal met de gedroomde eigenschappen voor een loopschoen: zacht en snel. Het werd een zool die bestaat uit duizenden samengesmolten energiecapsules.
Nike Flyknit Trainer
Prijs: 115 euro
Gewicht: 240 g
Een spectaculaire trainingsschoen van Nike. Het bovenwerk bestaat uit één stuk gehaakte stof. Het lijkt alsof je een kous over je voet trekt. Hiermee wil Nike gaan voor de lichtste en beste passende loopschoen.
Saucony Mirage 3
Prijs: 125 euro
Gewicht: 247 g (mannen) / 212 g (vrouwen)
Het antwoord van Saucony op natural running. Niet het meest extreme model, er blijft nog een minimum aan steun, maar toch ingrijpend voor wie een klassieke loopschoen gewoon is.
Mizuno Wave Evo Levitas
Prijs: 120 euro
Gewicht: 195 g
Ook Mizuno heeft zijn eerste minimalistische schoen. En ook al strippen ze deze schoen bijna tot op het bot, waar ze wel aan vasthouden, is hun wave technologie om een krachtige afzet mogelijk te maken.

running.be magazine
Lees de volledige special, plus Michel Wuyts en Ruben Van Gucht over de Loop van Vlaanderen, 12 pagina’s training (algemene loopprincipes, 5 dagelijkse oefeningen in 5 minuten, lopersdiarree,…), het succes achter de stadslopen, 10 weetjes over de 10 Miles, een reportage over Les Hivernales en 25 jaar Managers Marathon Club, de Belgische trappenloophoop Omar Bekkali, 24 uur langs de Scheldekaai, tien tips voor beginners van Rikske ‘Punk’ Ceulemans, Dimitri Leue bestormt de Boerentoren, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 7 maart in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.