Soufiane Bouchikhi: ‘Ik ben niet gemaakt om marathons te lopen’

Tweevoudig Belgisch kampioen veldlopen Soufiane Bouchikhi houdt zijn marathoncarrière voor bekeken. De 31-jarige naar Luik uitgeweken Waaslander beleefde zondag in Valencia een zoveelste baaldag als marathonloper en neemt nu het drastische besluit om met marathonlopen te kappen.

Vorig jaar viel Bouchikhi flauw tijdens de marathon van Valencia. Dit jaar ging het wel goed … tot kilometerpaal 30. “Alles ging perfect. Ik zat op schema voor 2u09, tot ik rond kilometer 30 overal in mijn benen krampen begon te krijgen. Het was de hel”, vertelt Bouchikhi in een lange video op Instagram.

“Het was zo erg dat ik zelfs moest stoppen met lopen. Na een korte pauze van twee minuten wandelen en drinken kon ik opnieuw vertrekken, maar tussen kilometer 30 en 38 moest ik toch vijf of zes keer langs de kant gaan staan. Deed ik dat niet, dan zou ik net zoals vorig jaar in een ambulance zijn geëindigd.”

“Mentaal was het enorm zwaar. Het deed pijn om voorbijgelopen te worden door atleten van ver onder mijn niveau, maar ik besloot om te volharden en toch te finishen. Ik heb aan opgeven gedacht, maar wilde er niet een zoveelste keer uitstappen”, aldus Bouchikhi, die in een tijd van 2u20’15 finishte.

“Ik ben teleurgesteld, maar ergens ook opgelucht. Ik besef nu eindelijk dat de marathon niet mijn discipline is, ik ben er niet voor gemaakt. Daar moet ik eerlijk over zijn tegen mezelf. Blijven doorgaan en marathons van 2u11 à 2u12 lopen, dat is niet waarvoor ik zo hard train.”

“Mijn doel was om een van de besten van Europa te worden. Daarvoor moet ik 2u05 à 2u06 halen, maar ik weet nu dat mijn lichaam niet gemaakt is om zo snel te lopen in de marathon. Het is een opluchting dat ik dit hoofdstuk kan afsluiten en dat ik me weer kan focussen op de dingen waar ik plezier uithaal, namelijk de crossen en de 5000 meter.”

“De marathon heb ik me laten aanpraten door anderen en ik begon ook zelf te geloven dat ik er goed in kon worden. De geest wilde wel, maar fysiek lukte het dus niet. Het is nu tijd om verder te gaan en terug te genieten van de crossen en de piste en opnieuw plezier maken”, besluit de 31-jarige Bouchikhi, die regerend Belgisch kampioen op de 5000 meter is.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?