Somalische minister van Sport biedt excuses aan voor te trage ‘sprintster’

Op de World University Games in het Chinese Chengdu heeft de Somalische Nasro Abukar Ali de 100 meter gelopen in 21 seconden en 81 honderdsten. De beelden van deze 'historisch trage sprint' gingen viraal en zetten de Somalische minister van Sport ertoe aan zijn excuses aan te bieden ...

Het gebeurde in de derde reeks van de eerste ronde van de 100 meter bij de vrouwen. Nasro Abukar Ali schoot niet meteen als een pijl uit de startblokken en deed bijna dubbel zo lang over de race als de winnares en kwam 8 seconden na de voorlaatste over de meet. Op sociale media gingen de beelden van de ’trage sprintster’ wel snel de ronde …

In Somalië konden ze niet lachen met de ondermaatse prestatie van Ali. Minster van Sport Mohamed Barre Mohamud bood zijn excuses aan en voegde eraan toe dat wat op de atletiekpiste in China gebeurd was niet representatief is voor het Somalische volk.

Daar bleef het niet bij, want het ministerie van Sport maakte later ook bekend dat Khadijo Aden Dahir, de voorzitter van de Somalische atletiekfederatie, geschorst wordt. Dahir wordt beschuldigd van machtsmisbruik, nepotisme en het bezoedelen van de naam van de natie in de internationale arena.

Hoe de duidelijk ongetrainde Nasro Abukar Ali aan een startbewijs voor de World University Games geraakt is en wie daar verantwoordelijk voor is, is niet duidelijk, al wijst het ministerie van Sport dus duidelijk in de richting van Dahir. Maar hoewel de voorzitter van de Somalische altetiekfederatie wordt beschuldigd van nepotisme (het begunstigen door hogere instanties van familieleden of vrienden) is er volgens CNN nog geen link aangetoond tussen Dahir en Ali.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?