Sofie Goos: ‘Ik blijf proberen, tot ik win’

Sofie Goos is helemaal terug na een rampjaar. Wij spraken met de triatlete die zondag een gooi doet naar een podiumplaats in de Iron Man van Kopenhagen.

Op 11 juni gooide Sofie Goos de deur van een rampjaar definitief op slot. Met een afsluitende marathon in 3u11’03” won ze de triatlon van Venetië. 1 jaar en 27 dagen eerder, op 15 mei 2016, werd de 27-jarige triatlete tijdens een looptraining in Spark Poor Noord aangevallen door een man met mentale problemen. De man doorboorde met een keukenmes de rechternier van Goos en een lange revalidatie was het gevolg.

“Ik heb diep gezeten, maar ben fysiek weer helemaal de oude. En dat is een heerlijk gevoel. Met de overwinning in Venetië viel alle onzekerheid weg en kon ik een nare periode definitief afsluiten. Ik wil nu nog alles uit het einde van mijn carrière halen”, aldus Goos, die vorige zomer op de koop toe op zoek moest naar privésponsors. “Dat er voor mij geen plaats meer was bij mijn vorig team, had niets te maken met mijn blessure. Het was een spijtige samenloop van omstandigheden. Dankzij het harde werk van mijn man (Jef De Batist; red.) konden we in sneltempo de nodige sponsors verzamelen. Waaronder  Continental, waar ik al jaren mee fiets (banden; red.) en loop (schoenzolen; red.). Dat ik nu samenwerk met partners waar ik zelf het volste vertrouwen in heb, is heel aangenaam.”

Voorbereiding

Via een drieweekse stage in de Franse Pyreneeën bereidde Goos zich voor op haar volgende doel. “De Iron Man in Kopenhagen. Een geweldige wedstrijd waar ik al twee keer tweede werd. En een mooie stad ook, enorm fietsvriendelijk. Ik heb gezegd dat ik blijf terugkomen tot ik er win (lacht).” En die kans is reëel. De conditie is top, de trainingen verlopen prima en de nier is helemaal genezen. Goos: “Ik heb dus sportief geen enkel excuus meer. Nu ik weet dat het podium en zelfs winst haalbaar is, ben ik ook niet met minder tevreden. Op stage in Font-Romeu vond ik de ideale omgeving om mij voor te bereiden op Kopenhagen. Font-Romeu is al langer een uitvalsbasis. Vroeger kwam ik hier altijd met Rutger Beke, Tine Deckers en Frederik Van Lierde trainen. Echt back to basics. Een kleine kamer, slechte internetverbinding en geen televisie. Als je de armen spreidt, raak je beide muren. Gewoon ikzelf, mijn lichaam en mijn trainingen. Heerlijk.”

Over het rampjaar, de grote comeback, materiaalkeuzes en favoriete trainingen van Sofie Goos lees je alles in een uitgebreid interview in het septembernummer van running.be magazine. Dat ligt vanaf 31 augustus in de winkels.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?